V Ottawě se jedná o globální smlouvě o plastech

V kanadské metropoli se tento týden sešly tisíce delegátů zastupujících většinu států světa na mezinárodním jednání o plastech.

Podle organizace Program OSN pro životní prostředí (UNEP) je každý den do světových oceánů, řek a jezer vysypáno 2000 nákladních aut plných plastů. Lidé stále častěji dýchají, jedí a pijí drobné plastové částice. Výroba plastů celosvětově roste a předpokládá se, že pokud se nic nezmění, do roku 2050 se zdvojnásobí až ztrojnásobí. V březnu 2022 se proto 175 zemí domluvilo, že do konce roku 2024 bude uzavřena první právně závazná smlouva o znečištění plasty, včetně oceánů. V souladu s tímto termínem stanoveným OSN probíhá i kanadské setkání, jehož účastníci debatují o obsahu dohody. Hlavní otázka zní, zda omezit samotnou výrobu plastů, nebo jen některé chemické látky používané při výrobě. Alternativně by dohoda mohla mít omezenější rozsah a zaměřit se pouze na efektivnější likvidaci plastových odpadů a větší recyklaci. Svou delegaci na konferenci má také Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), jehož hlavní poradkyně Dr. Karine Siegwartová říká, že ignorování dopadu plastů na přírodu nepřipadá v úvahu pro žádnou zemi, protože tento problém se týká každého ekosystému. “Plasty jsou všude, jsou v tělech lidí a velmi ovlivňují druhy a ekosystémy,” tvrdí Siegwartová. “A musíme si uvědomit, že biodiverzita a ekosystémy jsou základem společnosti a ekonomiky. Jsme skutečně závislí na vodě, kterou můžeme pít, a na ekosystémech, které jsou zdravé.”

Debata o plastech se týká široké škály otázek týkajících se výroby, bezpečnosti a likvidace plastů. Některá opatření mohou být jednodušší než jiná, například zavedení značení, které spotřebitelům pomůže vyhnout se nejškodlivějším plastům, použití systému zálohování lahví a zákaz jednorázových plastů. Jiná, složitější opatření by se mohla týkat emisí v místech, kde se plasty vyrábějí, nebo zastavení výparů vypouštěných v závodech, které provádějí chemickou recyklaci. Smlouva by se případně mohla zabývat také zákazem nejvíce karcinogenních přísad používaných při výrobě plastů, které mají vliv na zdraví lidí a zvířat. Mohla by zavést odpovědnost společností, které plasty vyrábějí nebo používají, za to, jak je s výrobky po skončení jejich používání nakládáno, aby je přiměla k větší odpovědnosti za jejich používání tím, že je uvedou do životního prostředí. Jednání v Kanadě je čtvrtým z pěti zasedání Mezivládního vyjednávacího výboru OSN pro plasty na toto téma. Když v prosinci 2022 začaly v Uruguayi rozhovory o navrhované smlouvě, rychle se vyostřily názorové frakce. Některé země prosazovaly globální mandáty, jiné dobrovolná národní řešení a další obojí. Během pařížských rozhovorů v květnu 2023 a v zasedání na stejné téma v listopadu v Nairobi v tomto velkého pokroku dosaženo nebylo. Právě probíhající jednání v Ottawě vede senátor za stát Oregon Jeff Merkley. Podle něj se na setkání ukáže, zda jednání o smlouvě skutečně přinesou nějaký smysluplný výsledek, nebo „zda se zemím produkujícím ropu a fosilní paliva podaří udržet vládu a ponechat světu vágní cíle a volné časové rámce“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.