Vývoz moderních strojů na výrobu čipů do Číny bude omezen

Úspěch pro USA: nizozemská vláda oznámila nová omezení vývozu čipových strojů do Číny.

Nizozemská vláda potvrdila to, o čem se hovořilo již několik týdnů. Zavede další omezení na vývoz moderních strojů na výrobu čipů od výrobce ASML do Číny.

Nizozemí se tak připojuje k USA. Washington již nějakou dobu lobbuje za zpomalení technologického rozvoje Číny. Z tohoto důvodu již Bidenova administrativa zavedla dalekosáhlá omezení vývozu amerických polovodičových technologií. To však nestačí, protože stroje na výrobu nejmodernějších čipů nepocházejí z Ameriky, ale z Nizozemí a také z Japonska.

Proč se vývozní opatření zavádí? Přístup k těmto strojům by totiž umožnil čínskému obrannému průmyslu používat kvalitnější algoritmy pro rozpoznávání cílů, navádění a navigační systémy v robotice a raketových systémech.

Technologie by rovněž urychlila vývoj umělé inteligence pro bezpilotní a autonomní systémy, šifrování a senzory. Pravděpodobnost, že by se členský stát NATO musel v budoucnu bránit proti špičkovým, nezávisle vyráběným zbraňovým systémům, by byla „výrazně vyšší“.

Firma ASML vyrábí stroje, na nichž lze vyrábět nejmodernější a nejmenší čipy na světě. Technologii, která se k tomu používá, zatím neovládá žádný z konkurentů. Je založena na extrémním ultrafialovém záření (EUV) – vývoj této technologie trval více než dvě desetiletí.

Čína „rozhodně“ odmítá omezení vývozu výrobce čipových strojů ASML

Čína dává najevo své rozhořčení nad vývozními omezeními. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningováse k tomu vyjádřila kriticky. „Rozhodně se stavíme proti nizozemskému rozhodnutí omezit běžný hospodářský provoz mezi čínskými a nizozemskými společnostmi a podali jsme Nizozemí protest,“ uvedla.

Na otázku, co zákaz vývozu znamená pro vztahy mezi Nizozemskem a Čínou, mlčela. „Čína samozřejmě přijme veškerá opatření na ochranu našich legitimních práv a zájmů,“ řekla.

Bez uvedení jmen obvinila „některé země“, že v posledních letech „politizují a instrumentalizují“ obchodní vztahy a „nutí ostatní, aby zaváděli vývozní omezení vůči Číně“.

Tip redakce: Filmový dokument kanálu VPRO přinesl exkluzivní pohled do útrob světového polovodičového gigantu ASML (snímek je dostupný zde v angličtině).

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.