Vietnam se stává důležitou zemí v odvětví polovodičů

Světoví výrobci polovodičů v posledních letech sázejí na tuto zemi jihovýchodní Asie, která je již nyní významným regionálním výrobním centrem, jako na alternativní výrobní destinaci k Číně.

Vietnam není v polovodičovém průmyslu nováčkem. První polovodičový závod v zemi byl založen v roce 1979 za účelem výroby a vývozu polovodičových součástek do východního bloku během studené války.

Rozpad Sovětského svazu a následné obchodní embargo ukončily první pokus země o rozvoj polovodičových kapacit. Přesto touha vstoupit do globálního hodnotového řetězce polovodičů přetrvává. Pro vietnamské představitele představují polovodiče jak ekonomické příležitosti, tak národní bezpečnostní zájmy.

Vstup do hodnotového řetězce polovodičů znamená zapojení se do globálního trhu, který podle prognóz dosáhne do roku 2029 hodnoty 1,4 bilionu dolarů.

Otevřená ekonomika, lidské zdroje a neutralita

Vietnam se může pochlubit jednou z nejotevřenějších ekonomik na světě s 15 dohodami o volném obchodu, stále se zlepšujícím podnikatelským prostředím a relativně stabilní vládou s jasnými plány socioekonomického rozvoje. Geopolitická neutralita země je další výhodou pro technologické společnosti, které hledají místo s nízkým rizikem pro výrobu a export.

Další předností země (oproti regionálním sousedům) je zásoba mladých inženýrských talentů za relativně nižší cenu. Více než 40 % vietnamských absolventů vysokých škol a univerzit studuje přírodovědné a technické obory a Vietnam patří mezi deset zemí s největším počtem absolventů technických oborů.

Podle společnosti Technavio má trh s polovodiči ve Vietnamu potenciál vzrůst v letech 2021-2025 o 1,65 miliardy dolarů.

Čipy „Made in Vietnam“

V září přední vietnamská společnost v oblasti informačních a komunikačních technologií FPT Software informovalao tom, že založila novou dceřinou společnost FPT Semiconductor, což pro ni představuje klíčový milník při vstupu do rychle se rozvíjejícího polovodičového průmyslu.

Prostřednictvím nové dceřiné společnosti chce FPT Software získat podíl na asijsko-pacifickém trhu s polovodiči, který představuje 60 % celosvětového prodeje.

Společnost FPT Semiconductor uvedla v srpnu 2022 na trh své první integrované obvody, které byly navrženy ve Vietnamu a vyrobeny v Jižní Koreji. Tyto obvody se budou používat v lékařských zařízeních internetu věcí (IoT).

Do roku 2023 plánuje společnost FPT Semiconductor celosvětově dodat 25 milionů čipů v sedmi typech, aby uspokojila rozmanité potřeby v oblasti telekomunikací, internetu věcí, automobilové techniky, energetiky, elektroniky a dalších.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.