Japonská omezení vývozu zařízení na výrobu čipů do Číny vstupují v platnost

V neděli 23. července vstoupila v platnost japonská omezení vývozu vyspělých zařízení na výrobu čipů v souladu s úsilím vedeným USA omezit schopnost Číny vyvíjet špičkové polovodiče, které by mohly být použity pro vojenské účely.

Tokio údajně zařadilo na seznam 23 vstupů používaných při výrobě čipů, které budou vyžadovat vládní povolení k vývozu podle platných právních předpisů, zákona o devizovém hospodářství a zahraničním obchodu. Peking proti této iniciativě ostře reagoval, ačkoli v japonském oznámení nebyla Čína, největší světový trh pro světové výrobce čipů, oficiálně uvedena jako cíl omezení.

V říjnu 2022 USA zavedly řadu opatření a kontrol vývozu pokročilých technologií výroby čipů, které by Peking mohl využít pro pokročilé systémy umělé inteligence a modernizaci svého vojenského aparátu. Vzhledem k převažující roli evropských (ASML a BASF) a japonských (Shin Etsu a JSR Corporation) společností v dodávkách klíčových strojů a materiálů se USA podařilo kooptovat vlády těchto zemí, aby se na multilaterální bázi přizpůsobily technologickému omezení Číny. Reakce čínské vlády na sebe nenechala dlouho čekat a od září oznámila udělení licencí a omezení vývozu galia a germania, dvou kompozitních materiálů používaných při výrobě čipů (především mikrokontrolérů a obvodů pro automobilový průmysl).

Japonské obavy

Japonsko zavedlo výše uvedená opatření, aby se přizpůsobilo politice USA, což znepokojuje některé představitele v Tokiu, kteří se domnívají, že bojovný přístup USA může bránit koordinaci a zbytečně provokovat Peking.

Zatímco však USA ve svém říjnovém oznámení zaměřeném na čínské společnosti 20krát zmínily Čínu, Japonsko zvolilo široké kontroly zařízení, které nejsou specificky zaměřeny na jeho většího souseda.

Japonský ministr obchodu a průmyslu při březnovém oznámení japonských opatření novinářům řekl, že Čína je pouze jednou ze 160 zemí a regionů, které budou podléhat kontrolám, a že japonská pravidla nemají následovat ta americká.

„Cítíme zvláštní nepříjemný pocit z toho, jak to USA dělají. Není třeba identifikovat zemi, stačí kontrolovat položku,“ uvedl úředník japonského ministerstva průmyslu.

Tokio a Washington sdílejí obavy z čínského tlaku na vyspělé technologie a v květnu se s ostatními průmyslovými demokraciemi skupiny sedmi dohodly na „zbavení se rizika“ před možným čínským ekonomickým nátlakem.

A jak situaci komentují čínská média?

Tento čipový zásah proti Číně se vymstí

Japonsko si nemůže dovolit ztratit čínský trh, dočteme se na zpravodajské platformě CGTN. Podle Asociace polovodičového průmyslu zaujímá Čína první místo na trhu s polovodiči, přičemž její tržby v loňském roce přesáhly 180 miliard dolarů, což je třetina celosvětového objemu. Pevninská Čína byla v roce 2022 hlavní destinací pro japonské výrobce polovodičových zařízení a představovala přibližně třetinu celkového vývozu zařízení pro výrobu čipů z této země, jak ukazují oficiální údaje.

Ztráta přístupu na čínský trh by pro japonské výrobce čipů mohla znamenat těžkou ránu. S menšími zisky, které by podpořily jejich výzkum a technologické inovace, bude konkurenceschopnost japonských polovodičových firem v celosvětovém měřítku dlouhodobě ochromena. To není dobrá zpráva pro budoucnost polovodičového průmyslu v zemi, tvrdí dále CGTN.

Navíc snahy o oddělování globálních dodávek polovodičů by mohly přimět výrobce čipů – pokud si budou muset vybrat jednu z nich – k tomu, aby dali přednost Číně před Japonskem. Díky výhodám v oblasti předcházejících surovinových produktů je Čína ve výrobě čipů nenahraditelná.

Snaha Číny o soběstačnost v oblasti špičkových technologií znamená, že výběr Číny místo Japonska bude pravděpodobnější. Navzdory snaze Washingtonu utlumit čínský technologický růst a vyřadit zemi z globálního řetězce polovodičového průmyslu se čínská vláda snaží překonat úzká místa a rozšířit domácí trh. Například Čínský národní fond pro průmysl integrovaných obvodů v posledních letech investoval do polovodičového průmyslu v zemi velké prostředky. Překonat Japonsko a USA ve výrobě čipů je pro Čínu dosažitelný cíl.

Agentura AP však upozornila, že Čína k výrobě nejmodernějších čipů západní a japonské technologie potřebuje.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.