Společnost Neuralink Elona Muska implantovala svůj první mozkový čip člověku

Průlomová aktivita Muskova  startupu spočívá v přenášení signálů v mozcích účastníků a má řadu možností využití.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv již vloni povolil společnosti Neuralink provést první testování implantátu na lidech, což je považováno za zásadní milník pro svět. Ambicí startupu Neuralink je pomoci pacientům překonat ochrnutí a řadu neurologických onemocnění. Studie PRIME, kterou startup provádí, je zkušební projekt pro bezdrátové rozhraní mezi mozkem a počítačem, jehož cílem je vyhodnotit bezpečnost implantátu a chirurgického robota. „První lidský pacient dostal v neděli implantát od Neuralink a dobře se zotavuje,“ prohlásil zakladatel společnosti, miliardář Elon Musk. “První výsledky ukazují slibnou detekci neuronových hrotů,” uvedl Musk v příspěvku na sociální síti X. Hroty jsou aktivita neuronů popisovaných jako buňky, které pomocí elektrických a chemických signálů vysílají informace po mozku a do těla. Studie využívá robota k chirurgickému umístění implantátu rozhraní mozek-počítač do oblasti mozku, která ovládá pohyb. Ultrajemná vlákna implantátů pomáhají přenášet signály v mozku účastníků.

Společnost Neuralink avizuje, že jejím prvotním cílem je umožnit lidem ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici pouze pomocí myšlenek. Muskův startup byl minulý rok v červnu oceněn na přibližně 5 miliard dolarů. Potýká se však i s některými překážkami. Čtyři američtí zákonodárci například koncem listopadu požádali americkou Komisi pro cenné papíry, aby prošetřila, zda Musk neuvedl investory v omyl ohledně bezpečnosti své technologie poté, co veterinární záznamy ukázaly, že problémy s implantáty na opicích zahrnovaly ochrnutí, záchvaty a otok mozku. Musk v reakci z 10. září na sociálních sítích napsal, že “v důsledku implantátu Neuralink nezemřela žádná opice“. Dodal, že společnost vybrala “terminální” opice, aby minimalizovala riziko pro zdravé opice. První produkt společnosti Neuralink se podle Muska bude jmenovat Telepathy. Jedna z tiskových agentur začátkem tohoto měsíce informovala i o dalších potížích, kdy společnost Elona Muska dostala pokutu za porušení pravidel amerického ministerstva dopravy týkajících se přepravy nebezpečných materiálů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.