Japonsko se stává novým centrem výroby čipů

TSMC zvažuje postavit třetí japonský závod na výrobu čipů s nejmodernější 3nm technologií.

Podle informací agentury Bloomberg zvažuje největší světový smluvní výrobce procesorů, společnost TSMC, výstavbu třetí továrny v Japonsku. Továrna s kódovým označením TSMC Fab-23 Phase 3 na hlavním ostrově Kjúšú má vyrábět nejmodernější čipy, které jsou v současnosti k dispozici.

Realizace tohoto plánu by byla velkou výhrou pro japonskou vládu, která chce masivními dotacemi přilákat do země zahraniční výrobce a katapultovat vlastní zaostávající polovodičový průmysl na světovou špičku. To zahrnuje také přístup k vysoce výkonným čipům pro umělou inteligenci.

Americko-čínské soupeření

Čipy jsou aktuálně velkým tématem nejen v Japonsku, ale také v USA – tam výrobci čipů čekají na federální pobídky ve výši 52 miliard dolarů, které mají americkým společnostem pomoci „vyhrát závod o 21. století“ s Čínou.

9. srpna 2022 americký prezident Joe Biden podepsal zákon o čipech a vědě, přezdívaný také zákon o čínské konkurenci. Ovšem po více než roce však nebyly na domácí výrobu čipů a pobídky pro výzkum rozděleny žádné peníze.

Čína mezitím prokázala schopnost obejít omezení Bidenovy administrativy na vývoz polovodičových technologií z USA a od jejich spojenců.

Odborníci z oboru vyjádřili frustraci nad byrokratickými a technickými překážkami, které brání rychlému rozdělování finančních prostředků, existují však také obavy, že obvyklé lhůty pro vládní opatření a otázka, kdo by měl být největším příjemcem, mohou Pekingu poskytnout časovou výhodu v jeho technologické válce s USA.

Podle Billa Drexela z washingtonského think tanku Centre for a New American Security pracují Spojené státy s „velmi nejistým časovým plánem“, protože zůstává „otevřenou otázkou“, jak dlouho bude Číně trvat, než dožene náskok v oblasti pokročilých čipů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.