Výrobce čipů TSMC se rozhodl postavit továrnu v Drážďanech

Tchajwanská společnost TSMC chce v Drážďanech postavit továrnu na výrobu polovodičů. Investiční částka má činit více než deset miliard eur.

Továrna má být postavena společně se společnostmi Bosch, Infineon a NXP, přičemž každá z nich má získat deset procent akcií společného podniku. TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě a podle toho získá 70 %, upozornil německý Spiegel.

 „Cílem je vybudovat moderní továrnu na výrobu polovodičů, která by splňovala budoucí kapacitní potřeby rychle rostoucího automobilového a průmyslového sektoru,“ uvádí se v tiskové zprávě TSMC.

Plánovaná továrna má mít měsíční výrobní kapacitu 40 000 tzv. waferů, které obsahují čipy v rozmezí 22 až 28 nanometrů a 12 až 16 nanometrů. Společný podnik s názvem ESMC (European Semiconductor Manufacturing Company) bude mít podle prohlášení přibližně 2 000 zaměstnanců. Výroba by měla být zahájena koncem roku 2027.

Také jinde v Evropě se přesun čipových firem dotuje miliardami – zatímco USA se rovněž uchylují ke štědrým dotacím, aby přivedly výrobu polovodičů zpět do země.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.