Příjezd Zarífa na summit G7 vyvolal šok

Překvapení vyvolal náhlý příjezd íránského ministra zahraničí Mohammada Zarífa na summit zemí G7 ve Francii.

Prezident Emmanuel Macron se tímto tahem očividně snaží snížit napětí mezi USA a Íránem, informuje agentura Reuters. Příjezd íránského ministra byl v tomto ohledu dramatický tah. Pokud se podaří dosáhnout průlomu v případě Íránu, bude to pro francouzského prezidenta „velký puč“, píše Reuters.

Jeden z francouzských zástupců pro Reuters uvedl, že Zaríf přicestoval do Paříže v pátek s určitými návrhy. Následovaly diskuse mezi představiteli G7, nyní je potřeba deeskalovat napětí a vytvořit prostor pro jednání.

Trump nechtěl hovořit o tom, zda věděl, že Zaríf dorazí do Biarritzu, kde se summit koná. Sám Zaríf je navíc pod americkými sankcemi (!Argument o tom podrobně informoval).

Macron se ujmul role hlavního aktéra, který chce zachránit íránskou jadernou dohodu. Macron se sešel se Zarífem v pátek. Hovořili spolu o deeskalaci vztahů mezi USA a Íránem, a také o možnostech uvolnění amerických sankcí, včetně ekonomické kompenzace Íránu za ušlé zisky z prodeje ropy.

USA ale zatím nikterak neindikovaly, že by uvažovaly o zmírnění sankcí. Není jasné, jaký kompenzační mechanismus by Macron chtěl Íránu nabídnout.

Francouzský zdroj pro Reuters uvedl, že se jedná o bezprecedentní a velmi hlasitý krok francouzského prezidenta.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.