Americké vojenské lodě nesmí zakotvit v Číně

Čína nedala povolení k zakotvení vojenské lodi amerického námořnictva v přístavu Čching-tao.

Čína odmítla americkou žádost, aby vojenské lodě amerického námořnictva mohly navštívit čínský přístav Čching-tao, informovala agenturu Reuters americká strana.

Jedná se už o minimálně druhé takové odmítnutí čínskou stranou. Vojenské lodě Spojených států přitom občas v čínských přístavech kotvily, naposledy v roce 2017, v přístavu Čching-tao pak v roce 2016.

Na otázku po důvodech odmítnutí sdělil představitel americké strany, že otázky by měla směřovat na Peking. Čínská strana na dotaz ale nereagovala.

USA a Čína se ocitly v další vlně eskalace obchodního konfliktu, který poškodil globální růst a zvýšil obavy, že se světová ekonomika dostane do další recese. V pondělí ale americký prezident Donald Trump zvýšil naděje na uzavření dohody, která by zastavila současnou eskalaci.

V srpnu už Čína odmítla návštěvu dvou amerických námořních lodí v Hongkongu, kde právě dochází k protivládním protestům. Čína zvyšuje výdaje na zbrojení, zatímco zaujímá stále asertivnější postoj v oblasti Jihočínského moře.

V nové bezpečnostní strategii Spojené státy definovaly postavení se moci Číny a Ruska jako prioritu.

Ilustrační foto: Autor – Wikicommons, licence CC

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.