Británie se stává pěšákem v Trumpově geopolitické hře

Británie je dnes tak rozdělenou zemí, že není schopna reagovat a stává se pěšákem ve velké hře USA.

Miriam González Durántezová tvrdí, že vztah mezi USA a Velkou Británií představuje pro EU vážné riziko.

Vývoj ve Spojeném království vzbuzuje velké obavy, píše autorka. Nemyslí tím ani pokles britské ekonomiky, ani to, že se Boris Johnson stal premiérem a chystá se odejít k 31. říjnu, ať už s dohodou či bez ní.

Hrozivé je, že Velká Británie byla vybrána vládou USA jako bojiště – na němž se pokusí vzdorovat Číně a zároveň podkopat EU. Řada Britů Donalda Trumpa nemá ráda, jenže zároveň platí, že Británie je neuvěřitelně rozdělená země. Tak moc, že není schopna reagovat a stává se pěšákem ve velké hře USA.

Trump vyslal do Británie svého bezpečnostního poradce Johna Boltona. To je ten, který stál za katastrofální válkou v Iráku, jejíž ovoce stále sklízíme. Měl dát najevo britskému premiérovi, co se od něj očekává. USA s Británií jako „odměnu“ uzavřou sérii sektorových dohod. Kromě toho, jaké ústupky bude muset Británie udělat, se rovněž očekává, že se přesune na americkou stranu v případě Íránu a navíc zavede také sankce proti Huawei.

Johnson instrukce pochopil, tvrdí autorka. Pokusil se rozdělit Paříž a Berlín a dělá vše proto, aby britskou veřejnost poštvával pořád proti EU. Hovoří o EU jako kdyby to byl nepřítel, kterého je třeba porazit, což skvěle souzní s Trumpem.

Řádný Brexit je nyní téměř bez šance, tvrdí autorka. To je pravděpodobnější oddělení Skotska, které se bude chtít stát členem EU. Bude to nejspíš Brexit výhrůžek a obchodních odvet. Johnson půjde cestou závodu kde dnu – snižování daní a regulace, aby firmy nalákal do Británie. EU pak bude muset reagovat.

Pro Trumpa je EU překážka, která mu brání „rozdat si to s Čínou“. EU totiž připomíná, že mezinárodní pravidla neplatí jen pro Čínu, ale i pro USA. EU bude mít co dělat, aby této agresi hlavní světové velmoci odolala, myslí si Durántezová.

EU se musí probudit ze své politické letargie a vést chytrou, agilní politiku. Budoucnost EU bude ovšem záležet na tom, kdo se stane příští rok v USA prezidentem. Pro EU tak možná klíčový nebude Brexit, ale zda Trump bude dál sedět v Bílém domě.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.