Rezistence vůči antibiotikům nás může zabít dříve než klimatická změna

Pokud nebude tento naléhavý problém vyřešen, mohl by stát nejméně 10 milionů životů ročně.

Hlavní lékařská poradkyně britské vlády profesorka Dame Sally Davies v rozhovoru pro Sky News uvedla, že „nejméně 10 milionů lidí by mohlo zemřít každý rok”. To je více životů než si v současnosti vyžádá rakovina a diabetes dohromady. Vzhledem k tomu, že se Spojené království snaží uzavřít vlastní mezinárodní obchodní dohody v souvislosti s Brexitem, Dame Sally vyjádřila vážné obavy ze zemí mimo EU, které používají antibiotika v chovu zvířat „na dramaticky vysokých úrovních“.

Tvrdila, že Spojené království „by nemělo dovážet hovězí nebo jiná zvířata, kde byla zneužita antibiotika, protože to vede k problémům po celém světě“. Dodala: „Chov ryb je na mnoha místech docela hrozný – prostě se antibiotika hází do krmiva.“

(Pozn.: Stopy antibiotik, které přesahují limity jsou také v řekách).

Během devíti let, kdy zastávala funkci vedoucí lékařské referentky pro Anglii, byla Dame Sally průkopnicí ve zviditelňování hrozby, kterou představuje antimikrobiální rezistence (AMR). Nadměrné užívání léků, které jsou zásadní pro boj s infekcí, vedlo k vzniku tzv. superbugů (tj. kmenů bakterií, u kterých se vyvinula imunita vůči antibiotikům), proti nimž jsou konvenční léky neúčinné.

Dame Sally naléhá na potřebu pokroku a řekla: „Mluvit o tom je první krok – chci jednat, a to vyžaduje čas.“ Když porovnala závažnost hrozby vzhledem ke globálnímu oteplování, řekla: „My, lidé, si to děláme sami, ale mohlo by nás to zabít dříve, než dojde ke změně klimatu.”

Zdůraznila důležitost řešení problému a řekla: „Antibiotika podporují moderní medicínu. Nemůžete podstoupit operaci břicha, výměnu kyčle – tj. všechny druhy operací, aniž byste riskovali infekci.“ Avšak nadměrné používání antibiotik nejen u lidí, ale i u zvířat, by je mohlo připravit o účinnost. „Riskujeme návrat do doby před antibiotiky,” řekla Dame Sally.

V současné době je asi 70 % světových antibiotik podáváno hospodářským zvířatům v rámci  intenzivních chovů, které se rozšiřují v důsledku rostoucí celosvětové poptávky po masu. Zákaz dovozu amerického hovězího masa do EU je částečně způsoben používáním růstových hormonů.

Brusel zavedl nařízení o používání antibiotik v zemědělství a Dame Sally je hrdá na pokrok dosažený ve Velké Británii za posledních pět let. Zdůraznila 40% snížení užívání antibiotik v živočišném odvětví a 91% pokles jeho používání u kuřat.

Na otázku Sky News, zda je přesvědčena, že pobrexitové obchodní dohody by tyto vysoké standardy udržely, řekla: „V obchodním vztahu mezi ekonomikou a standardy je vždy rovnováha a tato vláda se zavázala to přenést do evropského práva… a držet se standardů, které máme, takže by to mělo být v pořádku. “

Dame Sally má odstoupit ze své funkce těsně před plánovaným odchodem Velké Británie z EU. Pro Sky News uvedla, že vláda strávila dva roky spoluprací s farmaceutickými společnostmi na ochraně před nedostatkem léků v důsledku Brexitu, ale uvedla, že problémy s dodávkami nebudou vyloučeny.

Dodala: „Nikdo si nemůže být zcela jistý a nemůžeme zaručit, že nedojde k úmrtí.“ Zatímco Dame Sally odchází z funkce na konci září, její práce na tomto poli bude pokračovat, protože se stane zvláštní vyslankyní ohledně antimikrobiální rezistence.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.