Ruského vojenského cvičení Centrum se zúčastní asi 128 tisíc vojáků z Ruska a dalších 7 zemí

Letošní velké vojenské manévry se zaměří na boj s terorismem a jeho koordinaci na úrovni Ruska a jeho spojenců. Nebude chybět ani Čína.

Ruské vojenské cvičení Cetrum-2019 se bude konat podle informací ruského ministerstva obrany od 16. do 21. září v celkem osmi vojenských oblastech a na Kaspickém moři. Podle ministra obrany Ruské federace Sergeje Šojgu je hlavním cílem cvičení výcvik vojska a posílení operativnosti orgánů vojenského řízení spojenců Ruska v rámci boje proti terorismu.

Vojenského cvičení se budou účastnit vojáci z Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu, Indie, Číny a Pákistánu. Cvičení se také mají zúčastnit některé hlavy států a případně i Vladimir Putin, tuto informaci jeho mluvčí nevyloučil.

Tato každoroční cvičení se konají střídavě v oblastech Jižního, Západního, Východního a Centrálního vojenského okruhu, letošní připadlo na Centrální vojenský okruh. V minulém roce se konalo cvičení Vostok (Východ), kterého se poprvé zúčastnila také Čína.

Cvičení Centrum počítá s asi 128 tisíci účastníky, což ale neznamená, že se všichni fyzicky zúčastní vojenských her v terénu, značná část vojáků zůstane v místech svého běžného pobytu. Letošní vojenské cvičení ale proběhne kromě Ruska také na území Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. I letos se ho zúčastní vojáci z Číny, zřejmě však v menším počtu než v roce 2018.

Podle hodnocení ruského experta Ivana Konavalova je i letošní vojenské cvičení ukázkou sbližování Ruska a Číny. Obě země tak demonstrují připravenost vojensky spolupracovat v regionu Střední Asie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.