Miliardová saúdská obrana si s drony neporadila

Dronové útoky jsou velký problém a jejich hrozba, především v souvislosti s útoky na vitální infrastrukturu, stále roste.

Miliardy dolarů investované Saúdskou Arábií do moderní západní výzbroje – a přesto si nedokázala poradit s drony za „pár stovek dolarů“. Obrana země se orientovala na útoky z velké výšky (míněno raketové), nyní saúdská ropná pole poškodil útok dronů.

Sobotní útok ukázal, že obrana Saúdské Arábie je na tento typ útoků špatně připravená, přitom není v souvislosti s válkou v sousedním Jemenu zcela ojedinělý. Poškození těžebního zařízení snížilo saúdskou těžbu ropy o polovinu.

V úterý se objevila informace nejmenovaného představitele USA, že útok měl být veden z oblasti jihozápadního Íránu. A další tři představitelé USA, které agentura také nejmenuje, řekli, že útok byl veden jednak drony, jednak řízenými raketami.

Teherán tato obvinění popírá a za viníka pokládá jemenské opoziční síly. Jemenští Hútiové se už k činu přihlásili. Jenže Írán je dlouhodobě podporuje, zároveň má údajně největší raketový potenciál v regionu Blízkého východu, který by, vzhledem ke geografické blízkosti Saúdské Arábie, dokázal překonat jakoukoliv saúdskou obranu, tvrdí se v hodnocení think tanku CSIS.

Ovšem i rozsahem mnohem omezenější útoky na Arábii se ukázaly být problémem. Z Jemenu už došlo k útokům na civilní letiště, na ropné čerpací stanice a na ropné pole Šajbáh. Podle slov saúdského bezpečnostního zdroje: „Jsme otevření. Žádné zařízení nemá opravdovou ochranu.“

Sobotní útok směřoval na dvě těžební pole státního ropného gigantu Saudi Aramco. Jednalo se o nejhorší poškození ropných zařízení od iráckého útoku na Kuvajt v letech 1990-91. Společnost Saudi Aramco sice tvrdí, že se jí povede vrátit těžbu k normálu dříve, než se předpokládalo, ale i tak událost ropný trh šokovala.

Podle saúdských úřadů lze předběžně určit, že zbraně byly původem íránské. Místo útoku zůstává ale neurčeno.  Podle tří zdrojů z USA naznačuje využití řízených raket a dronů, že se jednalo o útok s vyšší úrovní složitosti a propracovanosti, než se původně myslelo.

Ze Saúdské Arábie už zní, že útok jako tento „mění celou hru“. Saúdové se spoléhali na americký obranný systém Patriot celé roky. Ten byl úspěšný v zachycení raket letících ve vysoké výšce, které Hútiové vystřelili například proti hlavnímu městu Rijádu. Ovšem drony a řízené rakety letí v mnohem nižší výšce a Patriot je nezachytí. Zvláště drony jsou pro Saúdskou Arábii problém: často se pohybují mimo radary a využívají dlouhé hranice mezi Saúdskou Arábií a Jemenem.

Podle informací z bezpečnostních zdrojů Saúdské Arábie, píše dále Reuters, si Rijád nebezpečí dronů uvědomoval už roky a hledal vhodná řešení společně s konzultanty a prodejci zbraní. Kromě toho, že je pro americký systém Patriot složité drony vzhledem k jejich výšce letu i velikosti zachytit, je tu i problém ekonomický: obranné rakety systému Patriot stojí po 3 milionech dolarů.

Technologie, jak se bránit útoku dronů a zachytit je, existuje. Je to kombinace detektorů rádiových frekvencí, radaru, speciálních kamer a technologie pro zablokování frekvence dronů. Jenže ani zde nejde o dokonalou odpověď – blokování frekvence narušuje jiné průmyslové aktivity a má negativní dopad na lidské zdraví.

Ozbrojené drony se stávají stále dostupnější, takže nepřiměřeně roste hrozba pro životně důležitou infrastrukturu, hodnotí situaci americká konzultační agentura Soufan Group. Zvláště citlivé je téma případného útoku na odsolovací stanici v Džubailu, která poskytuje vodu pro miliony obyvatel.

Ilustrační foto: Autor – Darkone,CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=269142

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.