Izrael a další pracují na obraně proti dronovým útokům

S nárůstem rizik spojených s útoky dronů rostou snahy vyvinout protidronové obranné systémy.

Izrael se snaží vyvinout účinnou obranu proti útokům dronů, k jejichž rozvoji pro vojenské účely sám výrazně přispěl, píše reportáž agentury Associated Press. Izraelské firmy se nyní podílí na vývoji rozvinutých obranných systémů, které dovedou najít a zničit drony. Zatím tu jsou ale překážky zvláště v osídlených městských prostorech. Jako zbraně představují drony odlišný typ problému než jiné zbraně ze vzduchu, například rakety nebo vojenská letadla.

Drony či alternativně „bezpilotní letouny“ (UAV – unmanned aerial vehicle) dovedou létat pod úrovní radaru, takže je těžké je zachytit. Zároveň využívají GPS k přesnému zaměření cíle. Kromě toho jsou útoky drony mnohem levnější než využití například letadel. I ty nejjednodušší drony se dají změnit ve zbraň. Stačí k nim přidat výbušniny a nechat je narazit v místě útoku.

Poslední útoky drony v Saúdské Arábii a jejich důsledky pro ropný trh a produkci připomněly devastující efekt malých dronů, které nemají lidskou obsluhu a jsou řízeny na dálku. Ovšem případy využití dronů jdou dnes časté v oblasti celého Blízkého východu, ale i jinde. Příkladem byla nutnost uzavřít londýnské letiště Gatwick kvůli dronům loni před Vánocemi, což zablokovalo asi 100 tisíc cestujících.

Izrael patří k významným hráčům v oblasti vývoje a prodeje vojenských dronů. Nyní se izraelské firmy snaží vyvinout také účinnou obranu proti tomuto typu zbraní. Výzkum podle slov Bena Nassiho, výzkumníka z Univerzity Bena Guriona, pracuje s poznatky z oblasti automatizovaných vzdušných dopravních prostředků.

Firma Israel Aerospace Industries vyvíjí nyní nový optický detekční systém, který by měl zachytit standardní komerční drony ve vzdálenosti několika kilometrů. Systém dokáže detekovat a identifikovat letící objekt ve dne i v noci. Dovede také odlišit civilní a vojenské objekty. Systém nese jméno Popstar a jeho smyslem je ochrana konkrétních vysoce důležitých cílů, jako jsou například letiště nebo energetická infrastruktura. Experti říkají, že systém má stále problémy s využitím v obydleném městském prostředí s vysokou mírou dopravy a vysokou výstavbou.

Společnost Vorpal je toho názoru, že by v tomto úkolu mohl pomoci systém, který by dokázal zachytit všechny komerční automatické vzdušné dopravní prostředky v městském vzdušném prostoru. Společnost vytvořila databázi signálů dronů, které představují něco jako unikátní podpis každé vyrobené jednotky dronu. Dá se tak zjistit, o jaký dron se jedná a kdo je jeho operátorem (a kde). Nedostatkem je, že tento systém má problém s identifikováním vysoce vyvinutých dronů.

Izrael má v oblasti rozvoje obranných systémů proti dronům konkurenty v USA, Evropě, Singapuru a v Číně. Celkově spadají obranné systémy proti dronům do několika kategorií. První spoléhají na rádiovou nebo optickou technologii k zachycení dronů. Další pak spoléhají na rušení signálu dronu, na kinetické systémy, které dron uzemní nebo na systém, který umožní převzít kontrolu nad dronem. V daný moment ani jedna z těchto technologií nenabízí plnou ochranu před útoky dronů.

Ilustrační foto: Autor – http://aiai.mot.gov.il/betihut-tisa-cbl/dohot-hakira-cll/434-report-118-11 – http://aiai.mot.gov.il/betihut-tisa-cbl/dohot-hakira-cll/434-report-118-11, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58849897

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.