Další zpráva OSN varuje před zrychleným zvedáním hladiny světových moří

Hladina moří se bude zvedat v lepším případě o 30 až 60 cm, v horším až o 1,1 metru. Změna se dotkne miliardy lidí.

Zpráva Organizace spojených národů varovala před tím, že hladina světových moří v současnosti roste více než dvakrát rychleji než v 20. století. Zvedání hladiny tak předčí odhady.

Globální oteplování poškozuje světové oceány a hory, vede k tomu, že se zvedá hladina moří. Je možné, že rychleji, než předpokládaly dřívější odhady, tvrdí zpráva o oceánech a zamrzlých oblastech planety. Teploty jsou nyní 1 stupeň nad předindustriálními úrovněmi, což má drastické dopady na ekosystém planety.

„Oceán je teplejší, kyselejší a méně produktivní. Tající ledovce a pláty ledu způsobují zvedání hladiny moří a extrémní události na pobřežích se stávají častějšími,“ píše se ve zprávě. Během 20. století hladina moře stoupla o 15 cm – nyní se růst hladiny akceleruje, roste v rozsahu 3,6 mm za rok.

Zpráva předpokládá, že hladina moře se bude i nadále zvedat po celá století. K roku 2100 by se měla zvednout odhadem něco mezi 30 až 60 centimetry, a to i v případě, že by země skutečně zrychlily snižování emisí na úroveň pod 2 stupně – což je cílem Pařížské dohody o klimatu.

V případě, že se budou emise skleníkových plynů dále zvyšovat, zpráva předpokládá, že hladina moří se zvedne o 60 cm až 1,1 metru. Změna bude mít vliv na miliardu lidí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.