Kurdové se dohodli s Ruskem a Sýrií, aby zastavili turecký útok

Podle novin Financial Times se Kurdové dohodli se syrskou vládou a Ruskem, aby zastavili Turecko.

FT informují, že tento krok přišel krátce poté, co Donald Trump nařídil stažení všech amerických vojsk.

FT tvrdí, že Kurdové se dohodli se syrskou vládou a s Ruskem, aby odvrátili turecký útok. Syrské demokratické síly uvedly, že se dohodly s Bašarem Asadem. Vládní vojska mají vstoupit na ovládané Kurdy a měly by se rozmístit podél syrsko-turecké hranice. Syrská státní média uvedla, že vládní síly jsou připravené čelit turecké agresi. Tímto způsobem se Asad dostane mnohem blíže ke svému cíli – tedy k tomu, aby kontroloval „každý centimetr“ Sýrie.

Tyto kroky ovšem vyvolávají problém pro Erdogana, jeho plán na „zřízení bezpečnostní zóny“ je tím ohrožen. Turecko od začátku podporovalo síly proti Asadovi, ale těžko bude chtít, aby se jeho armáda střetla přímo se syrskými vládními vojsky, za kterými navíc stojí Írán a Rusko.

Může ovšem dojít k „nebezpečným střetům“ a celá situace bude velice volatilní.

Dohoda byla oznámena 24 hodin poté, co se ukázalo, jak hluboce se turecká armáda dostala do Sýrie a že se z vězení dostali bojovníci Islámského státu. aUSA pak reagovaly stažením ze Sýrie.

Američané už oznámili, že stáhnou své vojáky ze severu Sýrie, protože „turecká ofenzíva bude širší, než se očekávalo“. Navíc z USA zaznělo, že Kurdové se „dohodnou“ a že by se USA ocitly přesně uprostřed dvou na sebe pochodujících armád.

USA proto své vojáky chtějí evakuovat bezpečně a velmi rychle. Trump ovšem čelí domácí kritice za to, že svým stažením prý dal zelenou tureckému útoku na Kurdy. Síly YPG uvedly, že jim Trump „bodnul dýku do zad.“

Kurdové už v minulosti uvažovali o dohodě se syrskou vládou, ale ta nebyla moc nakloněná autonomii, píší FT. Jeden z velitelů kurdských sil uvedl, že Kurdové musejí zvážit svá spojenectví, neboť nyní čelí ze strany Turecka „existenčnímu ohrožení“.

Uvedl, že ruský a syrský režim poskytl návrhy, které mohou zachránit miliony životů. I tak by ovšem dohoda obsahovala „bolestivé kompromisy“.

Politická dynamika se v regionu mění velice rychle, píší FT. Mezinárodně panuje obava, že se znovu oživí džihádistické síly.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.