Padly tvrdé tresty pro katalánské lídry

Tresty za rozvratnou činnost, které padly, povedou podle očekávání k nepokojům v Katalánsku.

Až třináct let za rozvratnou činnost, informují noviny Financial Times.

Španělský nejvyšší soud odsoudil devět katalánských lídrů, kteří usilovali o nezávislost. Padaly tvrdé tresty za rozvratnou činnost, až v délce 13 let odnětí svobody. Předseda soudu uvedl, že se jedná o nejdůležitější proces v moderní historii Španělska.

Madrid očekává v Katalánsku nepokoje poté, co byly tyto rozsudky oznámeny. Ve Španělsku se navíc budou konat všeobecné volby (znovu po několika měsících) a to na začátku listopadu. Již v pondělí protestující blokovali významné trasy.

Žalobce u soudu znovu žádal o to, aby byl do země zpět vydán Carles Puigdemont, který uprchl do Belgie. Případ je spojen s tím, že katalánské úřady uspořádaly referendum o nezávislosti Katalánska a následně vyhlásily v rozporu se španělskou ústavou nezávislost.

Nejvyšší soud shledal, že obvinění jsou vinni podvratnou činností, ale nikoliv závažnějším činem vzpoury.

Premiér Pedro Sanchéz za socialistickou stranu viní vzbouřence z toho, že ignorovali většinu, která si v Katalánsku nezávislost nepřeje. Doslova uvedl, že „dnešní rozhodnutí potvrzuje porážku hnutí, které nezískalo vnitřní podporu a mezinárodní uznání.“

Sanchéz uvedl, že vzhledem ke Katalánsku se on sám bude snažit o dialog v rámci zákona a španělské ústavy. Quim Torra, který vede katalánskou vládu a snaží se o nezávislost uvedl, že se nejednalo o akt spravedlnosti, ale pomsty.

Torra uvedl, že bude dál směřovat ke Katalánské republice, chce amnestii pro odsouzené (což vláda vyloučila) a také setkání s premiérem a králem.

Jak premiér, tak Torra okomentovali rozhodnutí soudu v angličtině, což ukazuje na to, jakou důležitost přikládají mezinárodnímu vnímání celé kauzy. Žalobci usilovali o obvinění z trestného činu vzpoury, ale zde soudci shledali, že nebyla splněna podmínka „násilí“.

V rozsudku se dočteme, že v případě nezávislosti šlo jen „o sen“, neboť Španělsko ovládá armádu, justici i policii, a že vyhlášení nezávislosti mělo být nástrojem, jak si na španělské vládě vynutit plebiscit.

Puigdemont již komentoval rozsudek na Twitteru: „Dohromady je to odsouzení na sto let. To je nehorázné. Je na čase reagovat, jako nikdy dřív… pro demokracii, pro Evropu, pro Katalánsko.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.