Co teď potřebuje Erdogan od Putina?

S čím dnes přijíždí turecký prezident na jednání s ruským prezidentem ohledně situace v Sýrii?

Poté co Ankara a Washington podepsaly memorandum o situaci v Sýrii, chce se Turecko domluvit také s Ruskem. Podle slov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je cílem Ankary „dosáhnout rozumné dohody s Ruskem“. Erdogan má s prezidentem Vladimirem Putinem jednat v úterý v ruském Soči.

Memorandum, které Turecko a USA podepsaly ve čtvrtek 17. října, mělo stanovit příměří mezi tureckými silami a kurdskými jednotkami (které Turecko považuje za teroristy) v Sýrii na 120 hodin. Memorandum ale neurčilo přesné hranice turecké bezpečnostní zóny v Sýrii. Mezitím došlo k tomu, že kurdské jednotky nevpustily syrské vládní síly do města Rakka, i když vládní vojska na základě dohody s Kurdy vstoupila na území Manbidže a města Ajn-al-Arab (Kobani).

Turecká strana počítá s tím, že Kurdové opustí svoje pozice v těchto velkých městech během tohoto týdne. Ruští prostředníci považují za smysluplné, aby v nárazníkové zóně byla přítomna a kontrolovala celou hranici s Tureckem syrská vládní vojska. V místech doteku mezi syrskými a tureckými jednotkami mají působit příslušníci ruské vojenské policie.

Podle expertů se nyní Erdogan potřebuje mluvit s Putinem. Dobře si uvědomuje, že USA jsou v Sýrii vnějším faktorem, ale Rusko je faktorem vnitřním. Rusko má pod kontrolou ty procesy, na kterých záleží, řekl k tomu politolog Fedor Lukjanov. Bez dohody s Moskvou nemůže Turecko svoje cíle v Sýrii realizovat.

Politolog Ivan Timofejev je toho názoru, že Erdoganovo jednání s Putinem navíc dodá Erdoganovi větší váhu ve vztahu k Washingtonu, kromě toho bude moct Putinovi vysvětlit, o co se mu v Sýrii jedná, pokud je to možné, říká Timofejev dále.

Ankara může od Moskvy chtít dvě věci: pomoc s dohodou mezi Kurdy a Damaškem, aby Kurdové mohli být integrováni do syrského politického a bezpečnostního systému. Zatím se tyto pokusy nedařily, protože Kurdové chtějí autonomii, kterou jim syrský prezident Bašar Asad odmítá poskytnout. Na druhém místě bude chtít Erdogan po Putinovi, aby zatlačil na Asada ohledně nějaké formy legitimizace přítomnosti tureckých sil v Sýrii, tvrdí další oborník Andrej Kortunov.

Kortunov dodává, že ruská reakce na turecké kroky v Sýrii byla zatím velmi opatrná, ale Rusko nemá zájem o konflikt. Erdoganovo jednání s Putinem bude složité, ale nebude se vést zvýšeným hlasem.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Oficiální stránky prezidenta RF (www.kremlin.ru).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.