Italská vláda chce používání hotovosti ještě více omezit

Nová italská vláda ve svém současném konceptu rozpočtu navrhuje různá omezení používání hotovosti.

Nová italská vláda ve svém návrhu rozpočtu počítá s různými opatřeními, která diskriminují hotovost oproti digitálním platbám. Například občané, kteří v nadcházejícím roce hodně nakoupí pomocí digitálních peněz, by měli v roce 2021 získat bonus. Kromě toho budou trestány maloobchodní prodejny, které přijímají pouze hotovost.

Mario Monti zavedl strop pro hotovost ve výši 1 000 eur krátce poté, co byl jmenován italským předsedou vlády v roce 2011. Tato horní hranice pro platby v hotovosti byla později zvýšena na 3 000 eur. Jak uvedl premiér Giuseppe Conte a ministr financí Roberto Gualtieri, podle nového rozpočtu bude nyní limit postupně snižován zpět na 1 000 eur.

Cílem těchto kroků je uklidnit Evropskou komisi. Podle italské vlády by opatření proti hotovosti měla přinést státní pokladně dodatečné příjmy ve výši 7,2 miliardy eur, protože brání daňovým únikům. Komise v minulosti opakovaně zamítla italské rozpočty, protože stanovovaly nadměrné schodky.

I když je pravda, že platby kartou, bankovní převody a platby mobilním telefonem mohou zabránit práci na černo, daňovým únikům a přinést fiskálním orgánům pozoruhodné dodatečné příjmy, tak navrhovaná opatření, ale pravděpodobně porušují právo EU. Protože podle článku 128 Smlouvy o Evropské unii je hotovost v eurech jediným zákonným platidlem v eurozóně. Členské státy proto ve skutečnosti nesmějí diskriminovat své občany jednoduše proto, že používají hotovost.

Mezitím se však ukázalo, že italský návrh rozpočtu na příští rok by mohl z pohledu Evropské komise (z důvodu požadované politiky pro zadlužování) porušit pravidla Evropské unie. „Italský plán není v souladu s cílem snížení dluhu do roku 2020,“ uvedl dopis evropských komisařů Valdise Dombrovskise a Pierra Moscoviciho určený ministru financí Robertu Gualtierimu. Plány nesplnily doporučení EU, které vyzývaly ke snížení výdajů. Vláda, která chce zvýšit výdaje stimulací ekonomického růstu, má své kroky vysvětlit.

Je však nepravděpodobné, že by Komise tentokrát hrozila opatřením při nadměrném schodku. V loňském roce strávili Brusel a Řím týdny trápením se o rozpočtu, což zvyšovalo nejistotu na finančních trzích. Moscovici nedávno v rozhovoru pro agenturu Reuters zdůraznil, že ačkoli je třeba revidovat italské rozpočtové plány, nepředstavují velký problém.

Země trpí pod horou dluhů ve výši více než 130 % v poměru k HDP. Jedná se po Řecku o druhou nejvyšší hodnotu v eurozóně. Podle pravidel EU je povoleno pouze 60 %. Itálie je proto pod dohledem finančních trhů a Evropské komise, ačkoli i jiné velké členské státy EU, jako je Francie, mají obrovské míry zadlužení.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.