Putin a Erdogan se dohodli o režimu na hranici mezi Sýrií a Tureckem

Turecká vojska v Sýrii zůstanou, ruská vojenská policie bude hlídkovat v bezpečnostní zóně. Kurdské jednotky mají 150 hodin na stažení.

Prezidenti Turecka a Ruska, Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin, podepsali 22. října v Soči memorandum o vzájemném porozumění, které ustanovilo postup při řešení situace na severu Sýrie v zóně turecké operace Zdroj míru.

Obě strany potvrdily status quo v oblasti operace. Turecká vojska zde zůstanou a budou kontrolovat 32 km širokou zónu na území Sýrie mezi městy Tell Abjad a Ras al-Ajn. Hlouběji do syrského území pronikat nebudou.

23. října přijdou do oblasti, která leží při území pod tureckou kontrolu, jednotky ruské vojenské policie a syrské pohraniční služby. Budou pomáhat při organizaci odchodu kurdských jednotek z oblasti turecké operace. Na stažení mají kurdské jednotky 150 hodin.

Následně začnou ruské a turecké jednotky společné hlídkování v oblasti, která sousedí s turecko-syrskou hranicí (ze strany Sýrie) a nachází se na západ a východ od zóny turecké vojenské operace. Jde o 10 km pásmo podél hranice, které nyní nekontroluje ani syrská a ani turecká armáda.

Kurdské jednotky musejí být staženy z měst Manbidž a Tel-Rifát, tato města jsou nyní pod kontrolou syrské vlády.

Memorandum nespecifikuje budoucí status území pod kontrolou Turecka.  V prvním bodě ale obě strany prohlásily, že respektují územní integritu Sýrie – dá se tedy vyvozovat, že Turecko území nechce anektovat.

Kromě toho Rusko i Turecko potvrdily zájem na politickém zvládnutí syrského konfliktu v rámcích astanského formátu a chtějí dál pracovat na přípravě nové syrské ústavy.

Ilustrační foto: Autor – Oficiální stránky prezidenta RF, http://kremlin.ru/events/president/news/61874/photos/61580

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.