Dánsko povolilo stavbu Severního proudu 2, ale narušilo plány Gazpromu

Povolení bylo vydáno pozdě, takže plynovod nemůže být uveden do provozu na konci roku, kdy končí dohoda o tranzitech s Ukrajinou.

30. října vydalo Dánsko jako poslední země povolení k výstavbě rusko-německého plynovodu Severní proud 2, a to v rámci trasy, která směřuje přes zvláštní ekonomickou zónu země. Jedná se o nejkratší variantu trasy na jihovýchod od ostrova Bornholm o délce 147 km. Dánsko bylo poslední zemí, která měla vydat takové povolení ke stavbě – předtím ho projektu udělily Rusko, Finsko, Švédsko i Německo.

Gazprom chtěl začít s využitím plynovodu Severní proud 2 na konci roku 2019, aby se tak vyhnul tranzitům plynu přes Ukrajinu. Mezi Ruskem a Ukrajinou probíhají nyní rozhovory o nové dohodě o tranzitu, ta současná vyprší na konci roku. K dohodě ovšem zatím nedošlo.

Ovšem Dánsko udělilo svoje povolení ke stavbě pozdě. Gazprom už nemůže uvést nový plynovod do provozu na konci roku. Stavba v dánském sektoru nemůže začít, dokud nevstoupí povolení v platnost. Začít se stavbou je tak fakticky možné až na konci listopadu. Do té doby platí lhůta na možnost odvolat se proti rozhodnutí. Jedná se o standardní postup.

Nejdříve je tak možné začít stavět 27. listopadu, ovšem představitel firmy Nord Stream 2 AG žádné konkrétní datum nepotvrdil.

Severní proud 2 bude novým exportním plynovodem s výkonem 55 miliard kubických metrů zemního plynu za rok. Plynovod přímo spojí Německo a Rusko. Cena výstavby plynovodu se oceňuje na 9 miliard eur. Celkově je postaveno už 2100 km plynovodu a nyní chybí jen 168 km – 5 km ve Švédsku, 147 km v Dánsku a 16 km v Německu. Stavba dánské části se odhaduje na asi 5 neděl.

Ovšem po postavení plynovodu se musí ještě plynovod naplnit plynem – v případě 2157 km dlouhého plynovodu Síla Sibiře to trvalo něco méně než dva měsíce.  Vypadá to tedy tak, že komerční využití nového plynovodu nemůže začít dříve než na jaře 2020.

Představitelé Gazpromu a ukrajinského Naftogazu, kteří nyní vyjednávají o nové tranzitní dohodě přes Ukrajinu, rozhodnutí Dánska nekomentovali. Jejich kolega z Evropské komise na dotazy ruského listu neodpověděl.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.