Vědci hlásí rekordní tání ledu v Arktidě i v Antarktidě

AP. Vědci zaznamenali další rekord v nízkých úrovních mořského ledu v arktických oblastech Země, což ukazuje na přehřívání planety.

Rozsah plujícího ledu je na novém nízkém rekordu za letošní zimu: 14,42 milionů km/2, což je asi o 95 000 km/2 za číslem v roce 2015.

Tím vzniká v arktické oblastí “hluboká díra”, jak řekl Mark Serreze, ředitel centra pro monitorování sněhu a ledu, v době před zahájením běžné sezóny tání na jaře a v létě. Jak dodal, “Je to klíčová část klimatu planety Země a my ji ztrácíme. Led nyní mizí ve všech ročních období.”

Na druhé straně světa v Antarktidě sahá ledové moře také k nejnižším číslům a je rekordně nízko.

Řada vědců označuje tento trend za varovný. Ukazuje se, že nejchladnější oblasti Země se rychle mění klimaticky a dopady těchto změn se nedají odhadnout. Z této situace viní vědci kombinaci přírodních a lidských faktorů. Na jednu stranu ji ovlivňují náhodné změny počasí a na druhé lidské působení jako je spalování uhlí, ropy a plynu.

V zimě 2016-2017 zažily polární oblasti Arktidy několik extrémních vln tepla, řekl Serreze.

Je tu relativně nová myšlenka, která stále rozděluje meteorology, a která spojuje tání na Severním pólu se slabším polárním vírem a prouděním, což může vést ke klimatické změně v podobě extrémního počasí ve většině světa.

Otevírání námořních cest díky tání ledu umožní nové využívání tamního nerostného bohatství, což může s sebou přinést podle Serreza také napětí mezi zeměmi.

Podle odbornice na klima Katharine Hayhoeové z texaského Techu je stav v nejchladnějších oblastech země celosvětovým problémem: “To, co se stane na Arktidě, nezůstane jenom na Arktidě.”, řekla.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.