CDU jasně zvítězila v zemských volbách v Sársku

Tagesschau ARD. Podle nedělních předběžných výsledků voleb CDU zůstávala jasně nejsilnější politickou silou v Sársku, obdržela asi 41 % hlasů. SPD podle nich získala 29,5%, Die Linke 13 procent. Alternative für Deutschland je v jednociferném ranku, FDP a Piráti vypadli. A Zelení se musejí obávat. Velká koalice by mohla pokračovat, píše německá Tagesschau ARD.

CDU výrazně posílila, ve volbách roku 2012 získala totiž 35,2 %. Naopak SPD obdržela méně než v předchozím volebním období a také méně než předvídaly průzkumy.

Die Linke zřejmě uspěla se silnou figurou Oskara Lafontaina na špici a prognózy ukazují kolem 13%.

AfD má v Sársku premiéru a její výsledek bude jednociferný, pětiprocentní hranici ale jistě překoná.

Zelení, kteří to již v roce 2012 zvládli do sárského sněmu jen tak tak, tentokráte asi selžou na hranici pěti procent. Podle nedělní prognózy jsou na 4,5 %. FDP (Svobodná demokratická strana)  je už ze hry, s 3% se už nic dělá nedá. A také Piráti klesli pod hranici pěti procent.

Předsedkyně sárské vlády Annegret Kramp-Karrenbauerová, která je blízká kancléřce Merkelové, je jasnou vítězkou sárských voleb. Její cíl – zůstat nejsilnější v zemi – se jí splnil. Velká koalice s SPD pod jejím vedením může pokračovat.

SPD měla ambice stát se nejsilnější a nezavrhovala ani úvahu o spojení s Die Linke. Byla by to bývala první rudo-rudá koalice v západním Německu.

Již v roce 2012 hlasy na rudo-zelenou koalici stačily, ale tehdejší kandidát SPD odmítal spolupráci s Lafontainem.

Půl roku před spolkovými volbami je udržení moci v Sársku dobrou zprávu pro CDU kancléřky Merkelové. A SPD si musí uvědomit, že „Schulz-efekt“ se nerovná vítězství ve volbách. Ovšem vyhlídky pro SPD nejsou špatné: při dalších volbách, tentokrát ve Šlesvicko-Holštýnsku a v Severním Porýní-Vestfálsku toho moc CDU vyhrát nemůže.

V pondělí ráno (08: 15)  Tagesschau informuje o aktuálních výsledcích voleb: CDU: 40,7 %, SPD: 29,6 %, Die Linke: 12,9 %, AfD: 6,2 %. Zelení 4 %, FDP: 3,3 %, Piráti: 0,7 % a ostatní strany: 2,6 %. Volební účast v zemských volbách byla 69,7 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.