Vědci vyvíjejí program proti cenzuře na internetu

V mnoha zemích s autoritářskými režimy je internet použitelný jen omezeně. Vědci z Univerzity v Marylandu to chtějí změnit.

Vědci z Univerzity v Marylandu (UMD) vyvinuli program proti cenzuře na internetu. Nástroj Geneva (Ženeva) je naprogramován tak, aby automaticky zjistil mezery ve zdrojovém kódu cenzurních programů, uvedla mluvčí univerzity Kimbra Cutliová. Ženeva již byla úspěšně testována v Číně, Indii a Kazachstánu. „Díky Ženevě můžeme milionům uživatelů po celém světě poskytnout svobodu projevu a přístup k datům,“ řekl Dave Levin, vedoucí vývojového týmu UMD.

Datové pakety se znovu dělí

Tok informací na internetu probíhá v datových paketech. Ty jsou sledovány cenzurními systémy na internetu. Pokud pakety dat obsahují v Číně klíčová slova jako „Náměstí Nebeského klidu“, bude celý datový paket blokován. Podobně jako u doménových jmen, např. Wikipedie. Anticenzurní program Ženeva nově rozdělí datové pakety a odesílá je různě distribuovanými dotazy mezi počítači. Výsledkem je, že cenzor již nemůže rozpoznat a blokovat zakázaný obsah. „Je to úplně nový způsob, jak zabránit cenzuře,“ řekl Levin. „Normálně se na každý cenzurní systém díváme individuálně a poté si vytvoříme protistranu. Ženeva se vyvíjí samostatně, aby proti tomu pracovala.“

Všechny testy byly úspěšné

V praktických testech vědci použili Ženevu na počítači v Číně, který pracoval s prohlížečem Chrome. Program umožnil vědcům přístup na webové stránky jako Wikipedia nebo BBC. V současné době se plánuje uvolnění Ženevy jako open source (otevřený software), který umožní celosvětové bezplatné používání.

Následující graf, založený na poznatcích Freedom House, ukazuje mapu světa svobody internetu, kategorizaci zemí s ohledem na překážky přístupu k internetu, omezení obsahu online a porušování uživatelských práv. Podle zprávy byla Čína čtvrtým rokem nejhorší ve zneužívání svobody internetu, protože „cenzura a dohled byly tlačeny do bezprecedentních extrémů“. Vysvětlivky k infografice: svobodný internet (zeleně), částečně svobodný (žlutě), nesvoboný (modrošedě), nehodnoceno (šedivě). Zdroj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.