Írán ztrácí trpělivost, protože Indie se přiklání k Saúdům

Novým problémem íránsko-indických vztahů se stává indický příklon k Saúdské Arábii. Není to bez rizik.

M. K. Bhadrakumar, bývalý indický diplomat, varuje před tím, aby Indie nahrazovala Írán Saúdskou Arábií.

Indicko-íránské vztahy zažily mnohé, ale od doby islámské revoluce vnímal Írán Indii jako svého přirozeného spojence. Indický boj za svobodu byl vnímán jako pozoruhodná inspirace i spolu se snahou o strategickou autonomii.

I když Indie navázala užší vztahy s USA, či během uzavření jaderné dohody, i tak si Írán stále myslel, že strategická autonomie je DNA země.

Jenže toto přesvědčení utržilo ránu, když Indie v roce 2006 hlasovala pro západní rezoluci, která byla namířena proti Íránu. Znovu pak v roce 2009, kdy Indie znovu volila v souladu s USA a požadovalo po Íránu zastavení obohacování uranu.

Je patrné, že Indie je pod značným tlakem USA, aby přerušila veškerou spolupráci s Íránem. V tomto ohledu je potřeba také vnímat ostrá slova íránského ministra zahraničí Mohammada Zarífa. Zaríf totiž řekl, že očekával, že indický premiér Nárendra Módí bude poněkud „odolnější“ vůči vyhrožování USA. Sarkasticky dodal, že „lidé očividně chtějí být na správné straně prezidenta Trumpa, jen ten problém spočívá v tom, že on žádnou správnou stranu nemá“.

Írán dal najevo, že se domnívá, že Indie již není schopná provozovat nezávislou zahraniční politiku. Zarífovy komentáře, připomíná autor, je potřeba také vnímat v kontextu aktuální politiky Módího, která zahrnuje i klanění se Saúdům.

Saúdskou-íránská rivalita je komplexní fenomén a nejde zúžit jen na hru s nulovým součtem. Koneckonců Rijád posiluje svou spolupráci s Ruskem a Čínou, i když ví, že obě dvě země mají strategické partnerství s Íránem. Není ale žádným tajemstvím, že USA tlačí na to, aby Indie vyměnila íránskou ropu za saúdskou. Módí také doufá, že Saúdové se v Indii odhodlají k velkým investicím. V tomto ohledu je potřeba také nazírat nedávnou Módího návštěvu v Saúdské Arábii, upozorňuje bývalý indický diplomat.

Ale jsou to realistická očekávání? Vždyť Saúdové sami potřebují přilákat investice, protože nízké ceny ropy navyšují deficit země.

David Petraeus, který byl dříve ředitelem CIA, a nyní poskytuje konzultace americkým firmám na Blízkém východě, nedávno uvedl, že Saúdům dochází peníze. I jejich suverénní fond se zmenšuje, deficit se pohybuje mezi 40–60 mld. dolarů. To závisí na cenách ropy Brent. Pro vizi 2030, kterou uvedl korunní princ, potřebují zahraniční investice.

Proto spoléhat se na saúdské investice v Indii nebude asi nejlepší. Jinak řečeno, aby Indie zanedbávala spolupráci s Íránem (viz přístav Čabahár), a místo toho očekávala příliv peněz ze Saúdské Arábie, je dvojitá chyba Módího. Indie nemůže, a ani by neměla chtít nahradit Írán Saúdskou Arábií.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.