Německo se vyhnulo recesi. Překvapivě díky vývozům do USA

Německé vývozy do USA ale i do Francie v posledním kvartálu rostly. Také díky slabému euru. Ekonomika našeho největšího souseda rostla o 0,1 %.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se německá ekonomika vyhnula nakonec hospodářské recesi, protože německé firmy měly výhody ze slabého eura i z obchodního napětí mezi USA a Čínou, informuje Reuters.

Bez ohledu na výhrůžky amerického prezidenta Donalda Trumpa zůstala poptávka po německém zboží v USA silná. Německo se podle statistiků vyhnulo recesi díky spotřebě, výdajům státu a stavebnictví. Roli ale měly také exporty za uplynulé tři měsíce. Vývoz celkově rostl o 1,7 % v posledním čtvrtletí. Před tím (ve druhém kvartálu) byly vývozy nižší, poklesly o 1,3 %. Data ukázala, že Německo a Francie byly největší partneři USA. Německé exporty, konkrétně do USA, vyrostly meziročně o 7,6 %, v třetím kvartálu se jedná o nárůst ve výši 5,3 %. Francouzské vývozy do USA také vyrostly – v druhém kvartálu meziročně o 3,1 %.

Nečekaná pomoc přišla pro německou ekonomiku z Francie, které se v poslední době daří ekonomicky lépe, a to díky fiskálnímu stimulu a strukturálním reformám vlády Emmanuela Macrona.

V případě Francie narostla poptávka po německých strojích, autech a letadlech. V případě USA se jedná o stroje a farmaceutické produkty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.