Spekulace s půdou drtí malé zemědělce na východě Německa

Malí farmáři čelí velkým problémům s cenou zemědělské půdy i jejího pronájmu. Důvodem jsou spekulace a růst cen.

Malí zemědělci mají na východě Německa velké problémy s nákupem a pronájmem zemědělské půdy. Důvodem je fakt, že bývalé východoněmecké kooperativy byly zprivatizovány, což velkým investorům dovoluje skupovat půdu pro jiné než zemědělské účely.

V posledních 15 letech se v Německu zněkolikanásobily ceny půdy: roce 2004 stál například v Braniborsku jeden hektar asi 2500 euro, v roce 2017 se průměrná cena vyšplhala na 11 000 euro.

Po skončení existence NDR byly velká zemědělská družstva privatizována kus po kuse. Nákup půdy rychle nalákal nadregionální investory, kteří neměli žádné zemědělské zázemí a s půdou začali spekulovat, takže například v braniborském Bienenwerderu se cena za hektar vyšplhala až na 26 000 euro.

V důsledku musely mnohé malé farmy skončit se zemědělskou výrobou na pronajaté půdě a dnes do jejího nákupu investují lidé, kteří ji nijak zemědělsky nevyužívají.

Hned po sjednocení Německa bylo ještě možné si půdu pronajmout za přijatelné ceny. K této možnosti sahala hlavně velká zemědělská družstva.

Nyní jsou však doby pronájmu mnohem kratší a k založení zemědělské farmy je potřeba vysokých investic kapitálu.

Malí farmáři, často pěstující v biokvalitě, teď mají obavy z průběhu veřejných tendrů na pronájem a prodej půdy – principem je, že nabídku může dát kdokoliv. Pro lidi, kteří na půdě a zemědělské výrobě závisejí, to znamená, že musejí nabízet příliš vysokou cenu, aby mohli půdu získat. Nabídky přitom nejsou veřejné.

Německé úřady jsou ovšem přesvědčeny, že systém nabídek v tendru je maximálně transparentní a veřejné nabídky by prý cenu ještě zvýšily. Navíc existuje program pro malé farmáře nebo farmáře s biovýrobou, takže 80 % půdy v Braniborsku jde do rukou regionálních zemědělců.

Jenže velcí investoři půdu nenakupují přímo. Místo toho si koupí zemědělské družstvo, legálně se stanou regionálním farmářem a mohou se tenderu zúčastnit. Malí zemědělci potom cenám nabízeným za půdu nemohou konkurovat a hospodářsky je to poškozuje.

Podle farmářky Julie Bar-Talové by jedním z řešení tohoto problému bylo zavedení cenových stropů na nákup i pronájmy půdy. Podobně to už funguje ve Francii. Ovšem konkrétně v Braniborsku by se podle farmářky mělo začít mluvit o tom, zda by se zemědělská půda v této spolkové zemi vůbec měla prodávat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.