Rusko a Čína zprovoznily plynovod Síla Sibiře

Přes dva tisíce kilometrů dlouhý plynovod představoval jeden z nejsložitějších projektů Gazpromu. Do Číny má přivést až 38 miliard kubických metů plynu ročně.

Telemost prezidenta Vladimira Putina a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga zahájil v pondělí 2. prosince provoz největšího projektu ruské společnosti Gazprom posledních let, plynovodu Síla Sibiře, informuje Kommersant.

Nový plynovod spojuje ruské naleziště zemního plynu s Čínou a jejím obrovským trhem. Plynovod Síla Sibiře je dlouhý 2,2 tisíce kilometrů, stavěl se 4 roky a jeho celková cena není zatím vyčíslena. Předpokládá se ale, že v roce 2020 Čína nakoupí od Ruska prostřednictvím plynovodu zemní plyn v hodnotě 1 miliardy dolarů.

Síla Sibiře spojuje ložisko zemního plynu Čajandinskoje v jižním Jakutsku s Blagoveščenskem na hranici Číny, která je jedním z nejrychleji rostoucích trhů nejen ve spotřebě zemního plynu. Vedle toho se k plynovodu připojí v roce 2023 dalších 800 km plynovodu z Irkutské oblasti a s připojením Amurského plynového závodu k Síle Sibiře se počítá v roce 2021.

Celkový objem dohody s Čínou činí celkem 38 miliard kubických metrů ročně. Gazprom však tohoto objemu dosáhne až v roce 2024. Pro příští rok se počítá s 5 miliardami, v roce 2021 s 10, a v roce 2022 s 15 miliardami kubických metrů plynu ročně. Čínská strana musí odebrat ne méně než 85 % ruského plynu.

Dohoda mezi Gazpromem a čínskou firmou CNPC je vůbec největší dohodou v portfoliu Gazpromu. Obě firmy zatím neuveřejnily cenu obchodovaného plynu; ruská strana však naznačuje, že se jedná o cenu odpovídající té, kterou platí evropští zákazníci – letos se jednalo o 200 – 205 dolarů za tisíc kubických metrů. Článek připomíná, že cena výstavby plynovodu Síla Sibiře zatím není jasná. V roce 2012 se jeho cena odhadovala na 800 milionů rublů.

James Henderson z Univerzity v Oxfordu odhaduje, že s ohledem na cenu za jeden barel ropy, která nyní činí 61 dolarů, by mohla být cena pro Čínu za tisíc kubických metrů plynu asi 220 dolarů, což odpovídá informaci Gazpromu. Předpokládá, že v příštím roce by Gazprom mohl za plyn z plynovodu Síla Sibiře utržit 1 miliardu dolarů, což není vysoká částka. Navíc bude ruský zemní plyn v Číně čelit konkurenci ze strany LNG. I tak Čína představuje perspektivní trh, na kterém roční využití zemního plynu stoupá (nehledě na zpomalení v letošním roce). V roce 2019 se zvýšilo využití plynu v Číně o 10,4 % na celkových 310 miliard kubických metrů ročně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.