Narozeninové blues NATO

Trumpův útok na kanadského premiéra se sice dostal do titulků, ale hlavní obavy jsou na straně Evropy.

Noviny Financial Times informují o neshodách na summitu NATO, ale zároveň píší o tom, že organizace musí fungovat dál.

Hlavní linie sporu byla kolem tří prezidentů – Donalda Trumpa, Recepa Tayyipa Erdogana a Emmanuela Macrona. Účel aliance a její budoucnost je mnohem důležitější než kroky EU k zapojení do společných obranných projektů. Článek sice uvádí, že NATO je dítětem studené války, ale je pro Evropu stále nutné.

O nějakou tahanici mezi Donaldem Trumpem a Justinem Trudeauem nejde, mnohem vážnější je spor mezi francouzským a tureckým prezidentem. Erdogan se pustil do Macrona za jeho výroky o „mozkové smrti NATO“, zatímco francouzský prezident uvedl, že nevidí možnost shody na definici terorismu právě s Tureckem. Nemluvě o tom, že obvinil Turecko z toho, že spolupracuje se spojenci Islámského státu.

Macron také tvrdí, že hlavním nepřítelem NATO není ani Rusko, ani Čína, ale terorismus. Summit dal najevo i nechuť z Turecka, které koupilo ruské systémy S-400. Generální tajemník organizace uvedl, že prostě nedojde k tomu, aby byly ruské zbraně integrovány do vojenských systémů NATO.

Trump si také rád pohrává s myšlenkou na zúžení platnosti článku 5, tj. kolektivní obrany, píší Financial Times. To, že jednání dominovaly dvě země mimo EU ukazuje, jak malý vliv mají země EU na záležitostí úzce související s jejich bezpečností, píší FT.

NATO už je sice podle evropských parametrů v důchodovém věku, ale Evropané potřebují, aby ještě dobrých pár let fungovalo, uzavírají noviny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.