Parlamentní volby jsou ve Skotsku o otázce nezávislosti

Brexit a samostatnost Skotska jsou spolu spojená témata, která zaměstnávají místní voliče.

Otázka nezávislosti Skotska se stala tématem předčasných parlamentních voleb nejenom ve východoskotském městě St. Andrews, ale po celém Skotsku, píše reportáž agentury Associated Press.

Důvodem je skutečnost, že Brexit, tj. odchod Velké Británie z EU, vedl v kontextu britské politiky k otevření starých rozdílů mezi Anglií, Skotskem, Walesem a Severním Irskem. Ve Skotsku to vede k diskuzi o nezávislosti. V Severním Irsku zase ke strachu z návratu sektářského násilí, které provincie poznala v minulosti.

Brexit i otázka nezávislosti a další problémy jsou součástí letošních předčasných parlamentních voleb. Tyto volby se tentokrát nezvykle silně týkají budoucnosti Velké Británie a její struktury, něčeho, co se do nedávna bralo jako něco běžného.

V referendu o Brexitu v roce 2016 Skotové podpořili většinově členství v EU, takže je možné tvrdit, že jsou Skoti z EU odváděni proti své vůli, píše reportáž.

Ovšem i skotská politika je rozdělená ohledně toho, zda by Skotsko mělo v budoucnosti znovu hlasovat o svojí nezávislosti. Skotská národní strana říká, že ano. Na druhou stranu Liberální strana (která byla právě ve východním Skotsku poměrně silná v posledních volbách v roce 2017) tvrdí, že nikoliv, že Skotsko má zůstat součástí Velké Británie, i když to znamená odchod z EU na konci ledna 2020.

V případě, že žádná politická strana nedostane jasnou většinovou podporu voličů ve Skotsku, dala už lídryně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová najevo, že jakákoliv strana, která bude chtít vládní podporu její strany, musí podpořit nové referendum o nezávislosti Skotska.

Podle politologa Johna Curticeho tak ve Skotsku platí, že debata o Brexitu přímo souvisí s debatou o nezávislosti. K tomu Curtice dodal, že volební výsledky v řadě míst Skotska bude velmi těžké předvídat. Ukazují to ostatně i názory voličů, které reportáž představuje: jedni podporují skotské nacionalisty, druzí jsou pro to, aby země zůstala součástí Velké Británie.

Nejde ale jenom o Skotsko. V Severním Irsku vidí uskutečnění Brexitu v lednu 2020 jako dveře k tomu, aby se provincie přiblížila více Irské republice a od Velké Británie se vzdálila, což je velmi citlivá otázka.

Současný plán na Brexit, který v případě, že konzervativci premiéra Borise Johnsona vyhrají volby, bude lehce přijat, počítá s tím, že bude Severní Irsko spojeno mnohem více než jiné součásti Velké Británie s obchodními pravidly EU – cílem je vyhnout se hraničním kontrolám mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Ovšem to by také mohlo znamenat zavedení hraničních kontrol mezi Severním Irskem a ostatními částmi Velké Británie.

Jakékoliv změny ve velmi citlivé balanci, který dnes definuje status Severního Irska v Británii, vzbuzují obavy.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.