Ruská „hrozba“ ztrácí tvar. NATO se obrací k Číně

Z pohledu USA je oživení NATO možné jenom prostřednictvím sjednocení se proti Číně.

Londýnský summit NATO byl z hlediska obsahového bezprecedentním, píše redakční komentář novin Nězavisimaja gazeta k poslednímu summitu organizace. (Jinou, západní reflexi summitu NATO jsme nabídli v sobotním článku zde – pozn.red.) Skoro veškerý zájem summitu se týkal Číny. Odráželo se to i v konečném vyjádření summitu: jeho účastníci pojmenovali růst vlivu Číny zároveň jako možnost k posílení spolupráce i jako problém, který musejí země NATO řešit. Členové NATO vyzvali Čínu, aby se podílela na rozhovorech o kontrole zbrojení. Summit se také věnoval otázce technologií, ale přímá zmínka o Číně nepadla. V závěrečném vyjádření se však členové zavázali, že budou dbát na bezpečnost ve spojení s technologiemi komunikace, včetně 5G sítí.

Nový zájem o Čínu je do značné míry dílem Spojených států. Projevilo se to váháním evropských hráčů, když se mluvilo o potenciálních rizicích spolupráce s Čínou. Francouzský prezident Emmanuel Macron například pochyboval, zda „je cílem NATO identifikovat jednu či druhou zemi jako protivníka“. Macron si odpověděl: „Nemyslím si to.“ Za společného nepřítele NATO Macron označil terorismus. Jak Nězavisimaja gazeta uvádí dále, Francie patří k těm zemím EU, které nepospíchají se zapsáním společnosti Huawei na černou listinu podle vzoru USA.

„Ruská otázka“ se v Londýně podle listu diskutovala bez entuziasmu, který pro ni byl typický v minulosti. Generální tajemník NATO dal najevo, že Aliance je připravena nasadit více jednotek do boje s terorismem i do reakcí na regionální krize. Aliance by měla posilovat v Arktidě, ale přitom nedopustit růst napětí s Ruskem, řekl. Nicméně britský ministr obrany Ben Wallace neopomenul v souvislosti s Ruskem mluvit o tzv. Gerasimovově doktríně (kterou sám autor pojmu zpochybňuje).

Nová orientace NATO nicméně celkově odráží krizi reflexe smyslu jejího fungování, myslí si Nězavisimaja. Rusko už nemá tvář hrozby, což dokazuje Macronovo i Trumpovo odmítnutí nazvat Rusko nepřítelem. Islámský stát či Tálibán již nepředstavují seriózní nebezpečí, Tálibán je dokonce blízek toho, že se stane součástí politického procesu v Afghánistánu. Pro NATO je v této situaci životně důležité dokázat si svoji smysluplnost. Z pohledu USA je oživení NATO možné pouze prostřednictvím sjednocení se proti Číně. Bez jasné představy „hrozby“ je Aliance ohrožena – může to paralyzovat nejen její mozek, ale i její tělo.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.