Firma Amazon chce získat obranné kontrakty v Pentagonu

Technologické firmy v USA se nyní čile zajímají o nové obranné kontrakty ministerstva obrany.

Šéf společnosti Amazon Jeff Bezos řekl, že jeho firma by chtěla posílit technologickou spolupráci s Pentagonem, informuje Reuters. Chce, aby Amazon „podpořil“ ministerstvo obrany USA v kontextu snah technologických společností získat větší počet smluv v rámci modernizace plánované v oblasti obrany.

Bezos to prohlásil na každoročním obranném fóru v Reaganově knihovně v Simi Valley.

Technologické společnosti čelily minulém roce problémům v souvislosti se spoluprací s Pentagonem. Obranný program s názvem Project Maven vzbudil pozdvižení: někteří zaměstnanci firmy Google odmítli, aby byla technologie Googlu využita pro vojenské účely, takový krok je podle nich v rozporu se záměry firmy.

Bezos řekl, že sice názory svých zaměstnanců respektuje, ale že je na vedení firmy, aby rozhodovalo, kterým projektům se firma bude věnovat a kterým nikoliv. Pokud se technologické firmy otočí k Pentagonu zády, ocitne se tato země ve velkých problémech, řekl Bezos dále.

Firma Amazon se již zúčastnila soutěže o poskytnutí cloudu americkému ministerstvu obrany, rozhodnutí Pentagonu přidělit zakázku konkurenční firmě Microsoft Corp. pak zažalovala. Microsoft vyhrál dohody na celkovou digitální modernizaci na ministerstvu obrany, ačkoliv za favorita byl považován Amazon.

Amazon Inc. je toho názoru, že se mu do cesty připletla politika. Bezos je výkonným manažerem firmy a také vlastníkem novin Washington Post a patří k hlasitým kritikům Donalda Trumpa.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.