Severní proud 2 čelí americkým sankcím. Zastaví projekt?

Americký Kongres zavedl sankce proti plynovodu, zatímco ruský Gazprom říká jasně, že plynovod „tak či onak dostaví“.

Washington dál tlačí na zavedení sankcí proti německo-ruskému plynovodu Severní proud 2, který označuje za způsob, jakým Rusko posiluje svůj vliv na energetický trh v Evropě. V německých podnikatelských kruzích vidí sankce proti plynovodu jako „nepřátelské jednání“, které má podpořit americké obchodní zájmy, napsaly Deutsche Welle.

Ve snaze zastavit celý projekt v hodnotě asi 9,6 miliard eur se američtí zákonodárci už rozhodli k zavedení sankcí na společnosti, které projektu plynovodu poskytují služby. Kroky se staly součástí ve středu přijatého zákona National Defense Authorization Act pro rok 2020.

Zákonodárci dali vládě Donalda Trumpa 60 dní na to, aby určila společnosti a jednotlivce, kteří poskytují projektu svoje služby – zákon umožňuje zrušení platných víz a zabavení majetku pro tyto jednotlivce. Společnostem, kterých se sankce týkají, dává pak 30 dní na to, aby práci na plynovodu skončily.

Plynovod Severní proud 2 je ale skoro dokončen a do značné míry sleduje trasu už existujícího plynovodu z Ruska do Německa a odtud k dalším evropským odběratelům. Dojde tak k navýšení kapacity dopraveného plynu na 110 miliard kubických metrů ročně.

Podporovatelé plynovodu tvrdí, že plyn z Ruska má významnou roli pro evropský energetický mix a umožní ekologičtější využití energií. Američtí zákonodárci projekt kritizují a upozorňují na to, že Rusku umožňuje obejít Ukrajinu a dává ruskému Gazpromu monopol na dodávky plynu na evropský trh.

Americké ministerstvo zahraničí slibuje, že bude ohledně požadovaného seznamu společností, kterých se sankce mohou dotknout, postupovat rychle. Seznam bude prý do týdne. Na výstavbě Severního proudu 2 se podílí asi 627 společností, mezi nimi jsou ale jen dvě firmy, které pokládají trubky – švýcarská firma Allseas a italská firma Saipem. Gazprom předpokládá, že plynovod dovede dokončit položením trubek pod mořem do pěti týdnů. Podle Gazpromu neovlivní dostavbu plynovodu ani skutečnost, že by společnost Allseas musela opustit projekt. Sankce podle Gazpromu projekt maximálně zdrží a prodraží. Nezruší ho. „Plynovod tak či onak dokončíme“, řekl představitel Gazpromu.

Firma Allseas poskytuje ale při stavbě největší loď ke kladení plynových trubek pod vodou. Michal Krutičin z ruské konzultační firmy RusEnergy míní, že Gazprom bude za loď firmy Allseas hledat jen těžko náhradu. Americké sankce proti konsorciu, které plynovod staví, jsou na druhou stranu podle expertů jen málo účinné. Státní firma Gazprom má totiž dostatečné finanční zdroje, aby mohla v projektu pokračovat.

Německá strana se na sankce delší dobu připravovala. Odmítá pak „extrateritoriální sankce, které poškozují německý a evropský byznys“. Matthias Schepp, výkonný ředitel Německo-ruské obchodní komory, zdůraznil, že v případě dodávek plynu je závislost vzájemná a ne jednostranná. Ruská strana má potřebu tvrdé měny z prodeje plynu, evropská strana zase potřebuje plyn. Dodal také, že americký LNG se v Evropě prodává za vyšší cenu, než má ruský zemní plyn. Podle Scheppa by měla německá vláda připravit vůči USA protisankce.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.