Ropný trh: Co sledovat v roce 2020?

Bude trh s ropou i v následujícím roce schopen absorbovat šoky?

Noviny Financial Times hledají odpovědi na klíčové faktory které budou ovlivňovat ropný trh. Patří mezi ně i vývoj těžby americké břidlice.

V roce 2019 na chvíli nastala černá můra pro obchodníky s ropou – a to po dronovém útoku na pole v Saúdské Arábii. Jedním z důvodů toho, proč cena nešla dramaticky nahoru, bylo rychlé obnovení těžby v Saúdské Arábii. Druhý důvod se ale týká optimismu ohledně těžby americké břidlice.

Rok 2019 byl celkově poklidný, začal na 60 dolarech za barel Brentu a nejspíš na této úrovni i skončí. Ale bude takový i rok 2020? Bude trh opět schopen absorbovat šoky?

Není to moc pravděpodobné, historie nám ukazuje, že období klidu se střídají s obdobími vyšší volatility. Už nyní panují spory, do jaké míry se dá spoléhat na další růst americké produkce z břidlic.

A právě americká produkce z břidlic je podle FT ten absolutně nejdůležitější faktor ropného trhu. Sektor zaznamenal v posledních letech obrovský růst. Investiční aktivita zpomaluje, ale stále se počítá s menším růstem, takové jsou zatím informace z USA.

Druhým důležitým faktorem je samozřejmě poptávka, tj. stav světové ekonomiky. To může být divoká karta. Jak se bude například vyvíjet ekonomická situace v Číně? Poptávka se celosvětově blíží 100 milionům barelů za rok, ale zpomalení v Indii může být pro další růst poptávky klíčovou zprávou.

Pak je tu také OPEC+ a jeho kroky. V prosinci byla uzavřena dohoda o dalším snížení těžby, a především v II. pololetí příštího roku OPEC+ počítá s cenově lepším vývojem, i proto že očekává oslabení americké těžby.

29,6 milionů barelů za den, tak vidí OPEC poptávku po „své“ ropě. Plus pro OPEC je i to, že Venezuela a Írán jsou kvůli americkým sankcím de facto z trhu.

Na ceny ropy může mít vliv i americká kampaň a volby. Saúdové si přejí, aby prezidentem zůstal Trump, už jen kvůli jeho „tlaku“ na Írán. Je tedy možné, že průběh kampaně, kdy americký prezident chce svým voličům ukázat nízké ceny ropy, zasáhne i do vývoje na ropném trhu.

A pak je tu faktor životního prostředí – investoři už mají nyní obavy, že s nimi banky začnou zacházet jako s těžaři uhlí, což by mohlo znamenat těžší přístup ke kapitálu. Obavy z vývoje životního prostředí začínají prostupovat ekonomickými rozhodnutími. Budou velké ropné firmy schopné „energetického přechodu“? I proto někteří analytici vidí rok 2020 jako rok, kdy vyvrcholí ropná spotřeba.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.