V očekávání bombardování

Milan Daniel se ve svém komentáři zamyslel nad smyslem novoročních petard a ohňostrojů.

Na světě je nepřeberně živočišných druhů, jen jeden z nich však dokáže odpočítávat čas a dělit astronomický rok tak, aby byl přesně zaznamenán předěl. Jistá část tohoto druhu pak touží svou bezvýznamnost podtrhnout tak, že u této příležitosti koná bombardování svého okolí.

Kromě výbuchů a omračujících světelných efektů se lze v této souvislosti nadát i úkazů nečekaných, z hlediska bombardérů však pominutelných. Zvířena kupříkladu, v prvé řadě ta domácí, zalézá třesouce se hrůzou co nehlouběji do skrýší a děr, ze kterých se dlouho střehne vylézat.

Nesolidární část druhu, která bombardování nevítá a závistivě sleduje jak s každým prásknutím exploduje něčí inteligence, s obavami kontroluje, zda některá z petard nedestruuje jeho majetek, stahuje rolety, zacpává si uši, případně s klením prchá do sklepů.

Ekologičtí aktivisté protestují tím, že tiše sepisují petice, které podepisují celé ulice, škrábou se na komíny, zasedají před parlamenty či demonstrativně rotují na oběžných drahách.

Zvlášť nadšení bombardéři přijíždějí naproti tomu za houkání sanitek s utrženými prsty či podstatnějšími částmi končetin do nemocnic, aby prověřili kvalitu lékařské péče. Proč by si nemohli prásknout, proč by si je konečně nemohli nechat urvat? Máme přece svobodu a demokracii!

Přemýšleje o tom, co je vede ke každoročnímu opakování novoročního bombardování, docházím k závěru, že je to trauma z toho, že se jim na sobě zatím nic utrhnout nepovedlo.

V posledních letech znamenám větší četnost, motivovanou zjevnou snahou zvýšit pravděpodobnost sebezmrzačení a také ukázat, že na to mají. Příležitostí jsou nejen benátské noci či soukromé oslavy. Nejinteligentnější bombardéři zpestřují svým spoluobčanům i jinak trapné svátky klidu a míru.  Povědomí o schopnostech jejich signálních soustav se zjevně zvyšuje každou explozí.

Den D se opět blíží. Po každém výbuchu a následném záblesku vznikne ve vědomí maličkatý kráter.

Jen jediný druh na celičkém světě to má: homo sapiens. Člověk rozumný.

Lidskému rodu, obohacovanému roztroušenou inteligencí rozprsklých mozkových buněk, budiž nekonečná sláva!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.