Američané jsou geograficky negramotní

Základní zeměpisné neznalosti Američanů představují ohrožení (nejen) národní bezpečnosti.

Christina Linová pro noviny Asia Times píše o důsledcích zeměpisné negramotnosti Američanů.

V USA je geografická negramotnost problém. Američtí studenti jsou v zeměpise slabší než jejich kolegové v jiných zemích. Jen 17 % Američanů dokáže najít na mapě Afghánistán, cituje Linová poznatky z článku National Geographic. USA tak mají „deficit globální kompetence“, geografická negramotnost je navíc hluboká a rozšířená do té míry, že představuje ohrožení národní bezpečnosti.

Rovněž Rada pro zahraniční vztahy uskutečnila průzkum, který měl ukázat, jestli Američané ví, kde ve světě jsou umístěny jejich vojenské jednotky. Test dopadl velmi neslavně.

Jenže nejde jen o školy, píše Lin, geografická negramotnost je rozšířená i v americkém establishmentu. Ignorování zbytu světa za situace, kdy USA chtějí být světovým policajtem, je velké nebezpečí pro mezinárodní stabilitu.

USA zabily generála Kásema Sulejmáního a dvě země málem dotlačily na pokraj války. Ovšem 77 % Američanů nemohlo Írán najít na mapě.

Linová uvádí i další příklad. V americkém Senátu neprošel v roce 2017 návrh, který měl zastavit dodávky zbraní Saúdům, kteří je používali pro válku v Jemenu. Když byli senátoři dotázáni, proč tak učinili, mluvili o bezpečnosti v Hormuzském průplavu. Očividně si spletli Jemen s Ománem. Jemen je o stovky kilometrů dál na jihozápad, na pobřeží Rudého moře a Adenského zálivu.

Jiným příkladem je prezident Donald Trump, který si Masúda Barzáního, prezidenta iráckého Kurdistánu, spletl s velitelem Syrských demokratických sil. A to není žádná výjimka, píše autorka.

V minulosti najdeme takových případů velké množství, v roce 1995 si předseda senátní komise pro zahraniční vztahy Jesse Helms pochvaloval, že si s Benazír Bhuttovou pěkně popovídal o Indii, i když ona byla premiérkou Pákistánu.

Geografická negramotnost se ovšem týká také amerických médií. NBC neumí používat mapu Číny a posunula velká města, včetně Pekingu. Například Šanghaj se ocitla na severu země. CNN neovládá ani vlastní státy USA – v roce 2019 si při informování o hurikánu Dorian spletli Alabamu s Mississippi.

Pro zemi, která se chlubí výjimečností a chce být globálním policajtem, je ignorování zeměpisu značný problém. Světový lídr musí být znalý státnického umění v geopolitice.

Vzdělávání nejen v zeměpisu, ale přehled o ekonomii, kultuře a politice jiných zemí je klíčový pro citlivost a solidaritu, vede k pochopení odlišností a legitimních nároků jiných zemí. Dehumanizující zobrazování jiných zemí a regionů rozhodně nepomáhá.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.