Antarktida je nejrychleji oteplujícím se místem na planetě

18,3 stupňů Celsia je nový únorový rekord měření. Pokud by místní ledovcová masa roztála, zvedla by hladinu moří o 60 cm.

Světová meteorologická organizace potvrdila rekordně vysoké teploty v Antarktidě, které lze v této oblasti považovat i v relativně teplých (letních) měsících za nezvyklé.

Na začátku února letošního roku nahlásila argentinská měřící stanice Esperanza na severu Antarktidy teplotu 18,3 stupňů Celsia. Nejde o běžnou teplotu místního léta, jedná se rekord, který překonal teplotu 17,5 stupňů z roku 2015. Odborníci mají nyní posoudit, do jaké míry je situace obdobná na kontinentální mase Antarktidy. V oblasti antarktického regionu, což je oblast pod 60. stupněm zeměpisné délky, je zaznamenána rekordní teplota 19,8 stupňů z roku 1982. Antarktida má velikost Austrálie a obecně se jedná o chladný, suchý a větrný kontinent s průměrnými teplotami mezi plus 10 až mínus 60 stupni Celsia.

Odborníci budou také zkoumat, zda má tento poslední teplotní rekord něco společného s fenoménem „foehnu“, což je jev, který se objevuje v alpských oblastech – vyznačuje se jednak silnými větry, jednak rychlým oteplením, které souvisí s velkými rozdíly v tlaku vzduchu.

Odborníci ze Světové meteorologické společnosti považují Antarktidu za nejrychleji se oteplující oblast na planetě, za posledních 50 let se průměrná teplota zvýšila o 3 stupně, čímž Antarktida překonává Arktidu.

Tání ledovců se v Antarktidě v letech 1979 až 2017 šestinásobně zrychlilo. Nejvíce je táním ledovců postižena oblast západní Antarktidy, kde je tání v posledních 12 letech ještě rychlejší. Zvláště velké obavy budí tání ledovcové masy u ostrova Pine v západní oblasti kontinentu, kde satelitní snímky ukazují velké trhliny. Tento ledovec je asi 4,8 km hluboký a zadržuje 90 % veškeré sladké vody na světě. V případě, že by roztál, zvednou se hladiny moří o 60 cm.

Zvýšení hladiny světových moří bude podle varování OSN představovat riziko pro stovky milionů lidí na světě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.