Lagardeová šokovala trhy

Šéfka ECB svým posledním výrokem vyslala velmi špatný signál, který konkrétně v Itálii, která bojuje s epodemii koronaviru, vyvolal pobouření.

Noviny Financial Times informovaly o výroku Christiny Lagardeové, který vyvolal v Itálii velký odpor. Lagardeová se tím zároveň výrazně distancovala od bývalého guvernéra ECB Maria Draghiho.

Christine Lagardeová, která je guvernérkou Evropské centrální banky, šokovala trhy. Nebylo to kvůli  balíčku podpůrných opatření v souvislosti s koronavirem, ale kvůli výroku, že ECB se nemá co starat o vývoj na trhu s vládními dluhopisy.

Předtím Lagardeová oznámila součásti nové stimulace – ta bude mimo jiné zahrnovat rozšíření programu kvantitativního uvolňování či nové kolo levných úvěrů pro banky. Úroková sazba zůstává na záporné úrovni – 0,5 %. Kromě měsíčního nákupu dluhopisů ve výši 20 mld. eur, se ECB zavazuje nakoupit do konce roku za dalších 120 mld. eur. Podle guvernérky se přitom bude koncentrovat na korporátní dluhopisy.

Lagardeová ovšem vyvolala bouři, když uvedla, že ECB tu „není proto, aby přibližovala spready“ a že tato role připadá jiným aktérům. Spready jsou rozdíly výnosů ze státních dluhopisů. Politice bývalého guvernéra ECB Draghiho se podařilo spready snížit, což znamenalo nižší riziko pro suverénní dluh zemí jako je Itálie. Naopak, po výroku Lagardeové se míra vnímání rizika italského dluhu dále zvýšila, což se odrazilo na spreadu vůči německým desetiletým dluhopisům.

Lagardeová se pak snažila své výroky poněkud zmírnit. Jeden z analytiků uvedl, že sice opatření v balíčku byla větší, než se obecně očekávalo, ale komunikace Lagardeové byla velmi špatná.

Trhy podle britských novin čekaly na „utěšující signál“, že Itálie krizi zvládne. Místo toho jim Lagardeová svým výrokem vyslala velmi špatný signál, který v Itálii zkoušené epidemií koronaviru, vyvolal pobouření. Představitelé Hnutí pěti hvězd řekli, že její vystoupení na tiskové konferenci byla čirá katastrofa, a podobná slova zaznívala i od úředníků EU.

víceLagardeová přitom chtěla tiskovou konferenci využít k dalšímu tlaku na vlády, aby dělaly víc v oblasti fiskální politiky, když je nyní ekonomika ohrožována koronavirem. Hovořila naléhavě o kolektivní a ambiciózní fiskální reakci. Lagardeová se domnívá, že krize způsobená korovinarem musí být řešena primárně pomocí fiskální politiky.

Dopady budou podle Lagardeové značné, i když povaha šoku může být pouze krátkodobá. ECB byla pod tlakem, protože před ní už k opatřením sáhl americký FED i Bank of England.

Přesto se ovšem pozornost soustředila na výrok o spreadech, která Lagardeová pronesla. Je tak patrné, že se jednalo o velkou komunikační chybu, citují noviny Financial Times další analytiky finančních trhů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.