Italská karanténa snížila emise oxidu dusičného

Podle zjištění vědců se v důsledku striktních kroků Itálie výrazně snížily emise NO2.

Drastické kroky v severní Itálii v omezení běžného života vedou ke značnému poklesu oxidu dusičného, který představuje vedlejší produkt využití dieselových motorů a dalších lidských aktivit.

Evropská agentura Kopernikova služba pro monitorování atmosféry v úterý ohlásila, že s omezením běžného života na severu Itálie došlo ke snížení oxidu dusičného na další čtyři nebo pět týdnů.

Itálie je nyní epicentrem pandemie koronaviru v Evropě a tamní vláda zavedla striktní omezení pohybu lidí, které se týká 62 milionů lidí. Podobný pokles škodlivých látek ve vzduchu bylo možné pozorovat v Číně v době tamní koronavirové karantény.

Oxid dusičný patří mezi škodlivé látky, které ze vzduchu mizí relativně rychle – většinou během méně než jednoho dne. Většina emisí vzniká lidskou činností, například dopravou, výrobou energie, topením nebo průmyslem.

Podle ředitele evropské agentury Vicenta-Henry Peuche se tak ukazuje rozsah kroků, které Itálie zvolila.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.