Odbornický panel má NATO ujistit, že netrpí „mozkovou smrtí“

Deset odborníků bude v rámci „procesu reflexe“ přemýšlet o smyslu organizace NATO.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg jmenoval panel celkem deseti odborníků, aby NATO pomohli ujistit se, že netrpí „mozkovou smrtí“, píše Politico.

Stoltenberg souhlasil s radou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby se spolu s experty poradil o budoucnosti aliance. Macron před časem o NATO prohlásil, že je ve stavu „mozkové smrti“. Francouzský lídr tak hovořil v kontextu chaosu, který panoval mezi USA a Tureckem, jež v Sýrii provedlo jednostrannou vojenskou akci. Pro Macrona to bylo znamením, že se NATO tříští uvnitř. Jeho výroky ale neuvítali další spojenci.

V prosinci minulého roku se nicméně lídři zemí NATO dohodli, že je třeba v NATO zahájit „proces reflexe“, který by měl pomoci překonat kontroverze a snad i pomoci vyhnout se rozporům v budoucnosti. Stoltenberg nyní do odborného panelu pozval pět mužů a pět žen, aby NATO s reflexí pomohli. Panel vede Thomas de Maiziere, člen Bundestagu a bývalý ministr obrany SRN (dlouhodobý spojenec Angely Merkelové), a A. Wess Mitchell, bývalý náměstek ministra zahraničí v administrativě Donalda Trumpa.

Podle Stoltenbergova vyjádření organizace uvítá nová doporučení k posílení jednoty NATO, ke zvýšení politických konzultací mezi spojenci a celkovému posílení politické úlohy NATO.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.