Putin: Snížení těžby ropy je možné, ale musejí souhlasit všichni hlavní těžaři

Cena ropy Brent znova vyskočila nahoru, když dalo Rusko najevo, že je ochotno ukončit cenovou válku.

Ruský prezident uvedl, že snížení těžby o deset milionů barelů je možné, ale jen za předpokladu, že se na něm dohodnou všichni hlavní ropní aktéři. Ropný ministr Ruska dostal instrukce, aby se zapojil do virtuální schůzky zemí OPEC, která bude řešit nadbytek na trhu ropy.

Do snah vyrovnat ropný trh se zapojil i americký prezident. Rusko je klíčovou zemí pro případnou dohodu, neboť na počátku cenové války byla ruská neochota zapojit se do dalšího snížení těžby spolu se Saúdy, připomínají noviny Financial Times.

Ceny ropy spadly až pod dvacet dolarů za barel.

Putin dal najevo, že o koordinovaném snížení těžby probíhají rozhovory s USA. Trump se už dny předtím chlubil, že to on zařídil dohody mezi Ruskem a Saúdskou Arábií a že bude možné dohodnout snížení těžby o 10-15 milionů barelů za den. Jeho oznámení bylo ovšem přijato skepticky.

Saúdská Arábie, Rusko a USA jsou největší těžaři na světě a těží asi třetinu ze svého poptávky ve výši 100 milionů barelů za den.

Trump navíc vyhrožoval uvalením cel na ruské či saúdské ropné dovozy do USA, i když řekl, že „příliš nízká cena ropy je donutí si spory vyřešit dosti rychle.“

Není ovšem jasné, jak by případná dohoda vypadala. Jak by bylo snížení těžby rozloženo mezi jednotlivé země, jaké země se zapojí a hlavně, jak by se do takové dohody zapojily USA. Další závažná otázka je, jestli snížení těžby o 10 milionů barelů za den vůbec udělá na trhu nějaký rozdíl, když se světový pokles poptávky kvůli pandemii odhaduje až na 30 milionů barelů za den.

Putin uvedl, že Rusko je v kontaktu s USA i se Saúdskou Arábií a že má obavy ze současného vývoje. Zdůraznil, že má zájem na společné a koordinované akci, která zajistí stabilitu na trhu.

Uvedl, že Rusko je připraveno využít k dohodě i mechanismus OPEC+. Saúdové začali ropnou válku s tím, že si navýší tržní podíl na úkor ostatních zemí, které nedokáží těžit za tak nízké ceny jako království.

Putin z rozpadu OPEC+ obvinil Saúdskou Arábií a kritizoval její politiku maximálního navýšení těžby za situace, kdy zkolabovala kvůli pandemii poptávka. Z OPEC ale zaznívala kritika vůči Rusku, které se dohodnout nechtělo a které si místo toho pomocí nízkých cen chtělo vyřídit účty s americkými těžaři břidlic. Putin ale řekl, že toto byla ambice Saúdů.

Cena ropy kolem 25 dolarů za barel (která je podobná situaci z roku 2002) by bezesporu dostala americké těžaře z trhu. Rusko je podle Putina „spokojené“ s cenami kolem 40 dolarů za barel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.