Koronavirus v USA odkryl další tvář nerovností. Umírají na něj víc Afroameričané

Předběžné statistiky z USA naznačují, že nemoc COVID-19 je o dost fatálnější afroamerické občany země.

Podle předběžných čísel z Louisiany, Michiganu a Illinois zabíjí nový koronavirus víc černošské občany Spojených států. Úředníci to vidí jako projev nerovností ve zdravotní kondici a ve zdravotní péči, informuje Reuters.

Představitelé federálních států a měst zveřejnili konkrétní čísla na tiskových brífincích. Podle louisianského guvernéra Johna Edwardse, více než 70 % z 512 lidí, kteří v pondělí v Louisianě podlehli nemoci COVID-19, byli černoši. Je to mnohem více než je celá afroamerická populace státu, kde se jedná o 33 %.

Představitelé Michiganu také sdělili, že větší podíl zemřelých na nový koronavirus pochází z černošské populace. Má se jednat o 40 %, zatímco afroamerická populace činí v Michiganu 14 %. V tomto státě bylo v úterý celkem 18 970 nakažených a 845 lidí na nemoc zemřelo.

Také starostka Chicaga Lori Lightfootová v pondělí oznámila, že 72 % zemřelých lidí pochází z afroamerické komunity, která ale činí jen 25 % celkového obyvatelstva 2,7 milionového Chicaga. „Jsou to dechberoucí čísla. Je to volání po jednání pro nás všechny,“ komentovala Lightfootová situaci.

Data jsou předběžná a sama o sobě nevysvětlují tyto disparity. Podle názorů představitelů komunit a také zdravotních úředníků je důvodem skutečnost, že černošští občané mají horší přístup k lékařské péči. Odborníci pak připomínají, že data nemusí být konzistentní, protože v amerických nemocnicích panuje chaos – takže informace nemusejí být vyplněny správně. Také proto Lightfootová apelovala na lékaře, aby informace doplňovali správně a detailně.

Hlavní lékař Spojených států Jerome Adams v úterý v souvislosti s těmito předběžnými čísly řekl, že černošští obyvatelé USA mají spíše náchylní k onemocněním srdce, diabetes a vysoký krevní tlak. Všechny tyto nemoci pak představují v případě nového koronaviru faktor zdravotních komplikací.

Kazatel baptistické církve v Detroitu QuanTez Pressley sdělil, že nedostatečný přístup k čerstvým potravinám a skutečnost, že se lidé v marginalizovaných komunitách tlačí v malých bytech, vede k jejich větší zranitelnosti.

Americké Centrum pro kontrolu infekčních nemocí (CDC) je kritizováno za to, že nezveřejňuje přesnější údaje o rasovém rozměru současné pandemie v USA. Na dotaz Reuters po vyjádření organizace nereagovala.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.