„Putin se choval jako opravdový džentlmen,“ zaznělo od Trumpa

Americký prezident si chválil vztahy s Ruskem v kontextu pandemie a ropné dohody OPEC+.

Ruské noviny Gazeta.ru si všímají výroků amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu Ruska v kontextu současné pandemie. Trump řekl, že mezi USA a Ruskem nastaly „velmi dobré vztahy“. Odpověděl tak na otázku, zda se „protivníci“ USA, tedy Čína, Rusko, Severní Korea a Írán, snaží zneužít situace pandemie a poškodit Spojené státy například eskalací vojenského napětí nebo bráněním realizaci americké politiky.

„Nevidím to. Ne, nevidím to. S Ruskem máme velmi dobré vztahy, spolupracovali jsme na ropné dohodě,“ odpověděl Trump. Spolupráci nad dohodou spolu se saúdským korunním princem Salmánem a ruským prezidentem Putinem komentoval Trump následně: „Prezident Putin se choval jako skutečný gentleman a (dosáhnout dohody) bylo velmi důležité“. Americký lídr neopomněl dodat, že USA zavedly vůči Rusku celou řadu sankcí: „Nikdo se nechoval k Putinovi s větší tvrdostí než já“. Trump ale také zopakoval, že s Putinem má dobré vztahy a zdůraznil význam dosažené dohody o omezení těžby ropy ve formátu OPEC+, která zachránila americké těžaře.

Článek Gazeta.ru v souvislosti se sankcemi připomenul i americké kroky proti plynovodu Severní proud 2, které byly zavedeny už v prosinci minulého roku a zkomplikovaly zahájení fungování plynovodu. Podle posledních informací ruského ministra energetiky Alexandra Novaka bude projekt dokončen a chybí mu investice v objemu 5 % z celkových nákladů projektu.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.