Jazzové okénko Jana Schneidera: Kisses Sweeter Than Wine, Depression and Illusion a It’s A Man’s Man’s Man’s World)

Průvodce jazzovou hudbou Jana Schneidera nechybí ani dnes a nabídne další tři jazzové lahůdky.

V roce 1963 vydal tenorsaxofonista Harold Land desku “Jazz Impressions Of Folk Music“, která znamenala obrácení pozornosti jazzových muzikantů k tradičním lidovým motivům. Jednou z překrásných ukázek je skladba Kisses Sweeter Than Wine. S pěkným sólem se představí i trumpetista Carmell Jones. Pianisté, poslouchejte dobře – váš kolega John Houston dokazuje, že pianista skutečně nemusí hrát po celou dobu skladby, a jak je zvuk průzračný, když na chvíli přestane, a jak je bohatý, když se na chvíli přidá! Typicky jazzovou rytmiku (dynamická basa zdola, nádherný činel shora) tvoří Jimmy Bond a Mel Lewis.

Depression and Illusion – to je název, který asi docela dobře vystihuje rozpoložení nejednoho z nás. Někdy se psychika odblokuje tím, že se cosi vysloví. Možná, že to funguje podobně v případě, že se to zahraje. Poslouchejte, jak bytelně a příjemně nesentimentálně to v roce 1969 provedli skladatel a pianista Joachim Kühn, kontrabasista Jean-François Jenny-Clark, a bubeníci Stu Martin (pravý kanál) a Jacques Thollot (levý kanál).

Na závěr dám moc pěkný příklad současného zmatení mnoha hybridních myslí, které dávají různé nálepky z „machismu“ a genderismu překrásné a fantasticky přednesené  skladbě Jamese Browna: It’s A Man’s Man’s Man’s World. Stačí si přečíst text (jehož autorkou je paradoxně Betty Jean Newsome-ová),  který je naopak vyznáním světa, kde je jasné, kdo je kdo, jaké jsou čí role – a v němž je (aspoň pro nás, „konzervy“) radost žít:

This is a man’s world / This is a man’s world / But it would be nothing, nothing / Without a woman or a girl / You see, man made the cars / To take us over the road / Man made the train / To carry the heavy load / Man made the electrolight / To take us out of the dark / Man made the boat for the water / Like Noah made The Ark / This is a man’s, man’s, man’s world / But it would be nothing, nothing / Without a woman or a girl / Man thinks about a little bit of baby girls and of baby boys / Man make them happy / ‘Cause man make them toys / And after man make everything / Everything he can / You know that man makes money / To buy from other man / This is a man’s world / But it would be nothing, nothing / Not one little thing / Without a woman or a girl / He’s lost in the wilderness / He’s lost in bitterness.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.