Papoušek ve Sněmovně

Ivo Šebestík píše o tom, proč mu politická role současné předsedkyně strany TOP09 připomíná tak trochu “papouška”, imitátora myšlenek jiných…

Když se ukázalo, že současný čestný předseda TOP09 Karel Schwarzenberg většinu dne prospí, a tudíž funkci nečestného (standardního) předsedy politické strany již není s to vykonávat, nastoupil do funkce Miroslav Kalousek. Nicméně ten se bleskurychle ocitl v pozici politika, jemuž nikdo nevěří už ani dobrý den, takže se TOP09 (momentálně spíše DOWN00) musela poohlédnout po někom novém, kdo by ale zachovával jednotnou absurdnost této strany.

I zraky otců-zakladatelů spočinuly na mladé ženě splňující všechny předpoklady k oficiálnímu tlumočení páně Kalouskových především antibabišovských a rusofobních názorů v Poslanecké sněmovně, médiích i na veřejnosti. A takto se zrodil fenomén papouška ve Sněmovně a v čele politické strany. Pro tuto funkci byla tedy vybrána (asi losem) Markéta Pekarová-Adamová.

Velkou výhodou pro televizní diváky a ty poslance ve Sněmovně, kteří během jednání náhodou nespí ve svých kancelářích, a dokonce výjimečně nespí ani v jednacím sále, je možnost spočinout zrakem na pohledné tváři mladé ženy a úplně vypnout smysl sluchový. V éře němého filmu by Markéta Pekarová-Adamová nepochybně sklízela vavříny. Bohužel, moderní obrazová média jsou též médii zvukovými. Veliká škoda, že zvukem disponují i zpravodajství a publicistika České televize.

Přiznám se, že při sledování Kalouskových „myšlenek“ vyjadřovaných ústy této mladé ženy, mě už několikrát pojalo podezření, zda snad některá vyspělá japonská technologie nedodala do hlavního stanu Kalouskovy strany robota, do nějž dotyčný „politik“ pouze vložil cédéčko či jiný digitální nosič se svými staršími duševními projevy. Možná by stálo za zkoušku ve chvíli, kdy paní Pekarová-Adamová přistoupí k řečnickému pultu položit před ni pořádný kus magnetu. Třeba by pak jen otevřela ústa a při tom by už zůstalo.

Ovšem nevím, jestli magnet, tedy dostatečně veliký, umí vymazat nahrávku na cd. U starých technologií takzvaných disket tohle prý fungovalo. U televizního přijímače je možné vypnout zvuk, čímž se Česká televize stane na chvíli málem dokonce snad i médiem veřejné služby. Co musí udělat soudný poslanec v Poslanecké sněmovně, aby si ušetřil Kalouskovy myšlenky vysílané hlasem přibližně o oktávu vyšším, netuším. Spánek má údajně tři fáze. V té nejhlubší je jistě možno nechat si dokonce i v české Sněmovně zdát o normální společnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.