EU odmítá anexi Západního břehu Izraelem

Členské země EU se už ale neshodnou na tom, jak se k plánované anexi postavit konkrétně.

Evropská unie se bude snažit diplomaticky působit na Izrael ohledně jeho plánů na anexi okupovaného Západního břehu, řekl šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Podle Borella EU využije všech svých diplomatických schopností, aby izraelskou vládu od jejích plánů odradila. Anexe má souhlas Spojených států amerických a je součástí blízkovýchodního plánu prezidenta Donalda Trumpa.

Anexe území Západního břehu budí silnou kritiku mezi Palestinci, kteří tuto oblast vnímají jako součást svého budoucího státu a zdejší izraelské osídlení považují za nezákonné.

Členské státy EU mají z kroků izraelské vlády obavy. EU je největším obchodním partnerem Izraele. Obavy se týkají především možných důsledků anexe, která může narušit perspektivy míru v oblasti a zároveň by porušovala mezinárodní právo.

Borell řekl, že v EU je politický konsenzus na zvýšení diplomatického úsilí a oslovení všech relevantních aktérů v regionu Blízkého východu. EU chce jednat s USA, arabskými zeměmi, s Izraelem a s Palestinci.

Některé země Evropské unie prosazují vůči Izraeli tvrdou linii. Například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn požaduje, aby EU uznala nezávislost Palestiny. Další země jsou naopak pro dialog s Izraelem, který vidí jako důležitého partnera na Blízkém východě, a zdůrazňují opatrnost. Sem patří například Německo, jehož ministr zahraničí Heiko Maas hovoří o dialogu a podporuje dvoustátní řešení. Současně je přesvědčen, že anexe je proti mezinárodnímu právu.

Také Velká Británie dala najevo, že anexi nepodpoří.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.