Brazílie epicentrem pandemie v Jižní Americe, ale Bolsonaro dál trvá na svém

Prezident země opět kritizoval karanténní opatření, zatímco počty nemocných rostou a počty mrtvých dosáhly 16 tisíc lidí.

Brazílie je čtvrtou koronavirem nejvíce postiženou zemí na světě. V počtu potvrzených případů už předběhla Itálii a Španělsko. Brazilský prezident Jair Bolsonaro ale i nadále závažnost situace bagatelizuje a kritizuje karanténní opatření.

Bolsonaro se v neděli opět opřel do sociálního distancování. V roušce pózoval před davem svých podporovatelů společně s výsadkáři, kteří jemu a jeho rodině během fotografování přísahali věrnost. Bolsonaro k tomu, řekl: „Toto je čistá manifestace demokracie. Jsem tím poctěn.“

Během víkendu Brazílie v počtu případů onemocnění předběhla Itálii a Španělsko, které byly evropskými epicentry nemoci. Experti ale varují, že dnešní údaje nemusejí vůbec odpovídat realitě, protože Brazílie provádí relativně málo testů. Skutečná čísla by mohla být až 15x vyšší.

Oficiálně v Brazílii zemřelo na nemoc přes 16 tisíc lidí a v neděli země hlásila skoro 8 tisíc nových případů během 24 hodin. K nejvíce postiženým městům v Brazílii patří Manaus, kde úřady musely přikročit k masovému pohřbívání mrtvých.

Přes rostoucí počet nemocných Jair Bolsonaro pokračuje v bagatelizaci situace. Brazilský prezident v minulosti nazval nemoc malou chřipkou a dlouhodobě kritizuje karanténní opatření kvůli jejich ekonomickým důsledkům.

V sobotu Bolsonaro řekl, že „nezaměstnanost, hlad a mizérie budou budoucností pro ty, kteří podporují tyranii totální izolace.“

Tato slova padla krátce po rezignaci Nelsona Teicha, ministra zdravotnictví v Bolsonarově vládě, který v úřadu nevydržel ani celý měsíc.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.