Kimova sestra vystupuje ze stínu

Kim Jo-Čong, sestra lídra Severní Koreje,  je v poslední době výrazněji vidět v severokorejské politice, což ukazuje na její silnější postavení.

Sestra severokorejského lídra Kim Čong-una, Kim Jo-čong, dostává prominentnější roli v rámci formování severokorejské politiky, píše Reuters s odkazem na analytiky. Kimova sestra se nyní aktivně angažuje v nové tvrdé linii vůči Jižní Koreji.

Kim Jo-čong je jedinou blízkou příbuznou, která se aktivně účastní politického života Severní Koreje. Globální zájem přitáhla v době Zimních olympijských her v Jižní Koreji v roce 2018. Později sehrála roli bratrova „vztyčného důstojníka“, kontrolovala, zda jsou pro něj věci správně připraveny, včetně toho, že mu třeba na nádraží přidržovala popelník.

Letos ale Kim Jo-čong sehrává mnohem političtější úlohu a potvrzuje tak svůj status vlivného hráče. Americká analytička Rachel Minyoung Lee upozorňuje na to, že doposud byla Kimova sestra vnímána jako někdo, kdo doprovází bratra, stará se o protokol a je zkrátka sestrou lídra. Nyní je jasné, že Kim Jo-čong je někým víc.

Reuters připomíná, že Kim Jo-čong dlouho působila v pozadí severokorejských propagandistických agentur. V březnu se ale poprvé v severokorejských médiích objevil její samostatný výrok – Kim v něm kritizovala jihokorejské úřady. Následovala další samostatná prohlášení. Kim odpověděla na výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa a minulý týden varovala Jižní Koreu, že s ní Sever může přestat komunikovat.

Podle americké analytičky mají vystoupení Kim Jo-čong unikátní styl a ukazují na to, že má silnou pozici a poměrně velkou volnost v jejich přípravě.

Když severokorejská média oznámila, že horká linka mezi Severem a Jihem Korejského poloostrova by mohla být narušena, neopomenula dodat, že za rozhodnutím je právě Kim Jo-čong a dlouholetý zastánce tvrdé pozice, generál Kim Jong-čchol. Podle Michaela Maddena, odborníka na Severní Koreu, se jedná o velmi nezvyklý popis procesu rozhodování. Kim Jo-čong byla místními médii portrétována jako „velmi důležitá“ osoba. Ukazuje se, že se analytici, kteří pochybovali o tom, že by se Kim v severokorejské politice, jíž dominují muži, dokázala prosadit do silnější pozice, mýlili. S Kim Jo-čong jsou podle Maddena jasně spojena vysoká očekávání a mohla by mít postavení někoho, kdo v budoucnosti pomůže určit nového lídra.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.