Rezignace šéfa ukrajinské centrální banky zpochybňuje budoucí půjčky

Guvernér centrální banky rezignoval s odůvodněním, že čelí politickému tlaku, který ohrožuje nezávislost instituce. Ukrajina slíbila západním věřitelům přesný opak.

Guvernér ukrajinské centrální banky Jakiv Smolij požádal prezidenta o uvolnění z funkce. Jako důvod pro rezignaci uvedl systematický politický tlak na centrální banku, který mu znemožňoval plnit povinnosti guvernéra. Smolij varoval před podkopáváním institucionální nezávislosti centrální banky.

Informace o rezignaci guvernéra vzbudila mezi západními partnery nové obavy a zastínila nový program půjček pro Ukrajinu od Mezinárodního měnového fondu.

Guvernéra v dalším vyjádření podpořila správní rada centrální banky, která apelovala na prezidenta země Volodymyra Zelenského, vládu a politiky, aby začali s centrální bankou vést dialog a umožnili ji vykonávat pravomoci v rámci ústavy země. Úřad prezidenta Zelenského v následném prohlášení sdělil, že zajištění nezávislosti centrální banky je pro prezidenta absolutní prioritou.

Nezávislost centrální banky, ke které se měli zavázat ukrajinští politici, byla jednou z podmínek pro půjčku MMF v hodnotě 5 miliard dolarů. Zdroje mají směřovat na rozvoj ekonomiky Ukrajiny poškozené koronavirovou krizí.

Ukrajina už v uplynulém měsíci obdržela tranš v hodnotě 2,1 miliard dolarů v rámci 1,5letého programu. Další peníze se budou posílat až po provedení zhodnocení v září letošního roku. Půjčka MMF představuje pro Ukrajinu dveře k dalším mezinárodním půjčkám, například od Světové banky nebo EU, které svoje půjčky spojují s MMF. Také tyto půjčky jsou nyní v ohrožení kvůli novým pochybnostem o nezávislosti centrální banky a plnění podmínek pro poskytnutí půjčky MMF.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij nyní hledá vhodné kandidáty na post guvernéra centrální banky. Podle nedělních informací zvažuje tři kandidáty.

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79546815

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.