Dodrží španělská vláda svoje koaliční sliby?

Program vlády počítá se zvýšením korporátních daní a daní z příjmu, i se změnou kritizovaného pracovního zákona z roku 2012.

Španělsko postupně ruší karanténní opatření, která zde platila od března letošního roku, otevírají se obchody i bary, píše článek The Economist (11/7/20: 28). Ve dvou venkovských oblastech země došlo k druhé vlně nemoci COVID-19, což vedlo k obnovení karantény v oblasti s asi 270 tisíci obyvatel. Ovšem hlavním zdrojem obav levicové vlády premiéra Pedro Sáncheze je ekonomika a její oživení. Z celé Evropy dostala největší zásah právě španělská ekonomika spolu s italskou, protože obě tyto země se spoléhají na malé a zranitelné firmy, a především také na turismus, takže na ekonomických ztrátách se podepsala i striktnost karanténních opatření. Pokud nedojde k druhé vlně epidemie, počítá vláda s poklesem HDP o 9,2 %. V prosinci letošního roku by nezaměstnanost měla být na 21 %, což fakticky znamená vynulování nových pracovních míst vytvořených v posledních letech. Oživení už začalo, ale je „sešikmené“ či nerovnoměrné. Z celkového počtu 3,8 milionu zaměstnanců jich muselo 1,5 milionu zůstat v dubnu doma, nyní už znova pracují. Zvyšují se také výdaje – v dubnu se výdaje z kreditních a debetních karet snížily o 60 %, v červnu již byly nižší jen o 4 %. Ovšem zcela se propadly výdaje nerezidentů, protože Španělsko uzavřelo až do 21. června hranice. Turismus tvoří 12,3 % HDP a o velkou část těchto příjmů letos Španělsko přijde. Také další sektory trpí. Firma Nissan uzavře automobilový závod v Barceloně a propustí 3 tisíce lidí, ve velkém propouštět se ve svém madridském závodě chystá i firma Airbus.

Současná vláda se snaží o zmírnění dopadů: 3 % španělského HDP použila na pomoc zaměstnancům, kteří se ocitli doma, odpustila platby sociálního pojištění, pomohla lidem, kteří se zaměstnávají sami. Částku ve výši 8 % HDP nabídla jako garanci firemních půjček a dalších 50 miliard euro by mělo být použito na podporu “strategických firem“. Vláda zdůrazňuje, že její pomoc byla efektivní a rychlá, kritici poukazují na to, že rozsahem byla menší než jinde v Evropě.

Premiér Sánchez má nyní silnější podporu veřejnosti, přestože během koronavirové pandemie došlo k některých chybám. Když pandemie ve Španělsku začala, jeho vládní koalice pracovala pouhé dva měsíce, nyní ji podporuje asi 50 % respondentů a rozpočet na příští rok bude dalším testem podpory. Koaliční vládní program socialistů a strany Podemos sliboval například zvýšení korporátních daní a daní z příjmů, které by měly sloužit k financování sociálních služeb. Vláda slíbila i zrušení pracovního zákona z roku 2012, který kritizují místní odbory kvůli snížení odstupného a decentralizaci vyjednávání o pracovních podmínkách.

V současné situaci je Sánchez pod tlakem, aby se těchto vládních slibů vzdal. Koalice nyní říká, že svůj program přizpůsobí současným tvrdým okolnostem, ale teprve nový návrh státního rozpočtu odhalí, zda „přizpůsobení“ bude znamenat ústup od koaličních slibů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.